NASTAVLJENI KONZERVATORSKI RADOVI

Na kasnoantičkom lokalitetu “Vrelo”  Šarkamen u blizini Negotina ovih dana nastavljeni su konzervatorsko-restauratorski radovi  koje je u decembru prekinulo loše vreme, a u martu i aprilu epidemija virusa korona.

Pod budnim okom arheologa i muzejskog savetnika Gordana Janjića iz Muzeja Krajine u Negotinu i arhitekte Mileta Veljkovića, konzervatora savetnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša radove na konzervaciji i restauraciji južne kule zapadne kapije rezidencijalno-memorijalnog kompleksa imperatora Maksimina Daje izvodi firma “Tasić Mitre” d.o.o. iz Smedereva.

-Suština je da arheološka istraživanja prate konzervatorsko – restauratorske radove jer će time i biti ostvaren cilj Muzeja Krajine da na pravi način prezentuje svetski vrednu kulturnu baštinu, jednu od retkih carskih palata van Rima, a definitivno i jedini carski mauzolej van Rima sa setom carskog zlatnog nakita koji je pronađen u mauzoleju 1996. godine – kaže arheolog Gordan Janjić, muzejski savetnik u Muzeju Krajine u Negotinu.

Iako je ovo nalazište bilo poznato još od 1889. kada ga je prvi put zabeležio Feliks Kanic, a prvi skicirao arhitekta Đurđe Bošković 1947, “Vrelo” se prvi put istraživalo 1975. a intenzivnije tek od 1994. pa sve do 2003. Posle desetogodišnje pauze istraživanja su nastavljena 2013. i od tada su redovna.

Tek sa ovim trogodišnjim projektom konzervatorsko-restauratorskih radova koja finansira Ministarstvo kulture, “Vrelo” počinje da poprima izgled nekadašnjeg monumentalnog carskog kompleksa koji je Daja počeo da gradi, ali ga nikada nije završio.

-Prve godine smo konzervirali jugoistočni deo utvrđenja sa jugoistočnom kulom, sada radimo na južnoj kuli zapadne kapije, a naredne ćemo raditi na severnoj kuli zapadne kapije sa samom kapijom. Naša je ideja da iskopavanjima koje će pratiti konzervatorski radovi spojimo zapadnu kapiju sa istočnom, da time oslobodimo i pokažemo sedam kula. Kad to završimo ostaje nam severna polovina zapadnog i istočnog bedema i ceo severni bedem sa dve ugaone i jednom središnjom kulom – ističe Janjić.

Nadležni očekuju da će arheološka istraživanja koja će biti nastavljena tokom leta prikazati svu lepotu šarkamenskih zdanja Maksimina Daje koji je vladao od 305. do 313. godine, a da će konzervacija i prezentacija ovog lokaliteta doprineti da ovo mesto što je pre moguće postane predmet interesovanja turista i posetilaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *