NIKOLA SELAKOVIĆ: CILJ JE DA OŽIVIMO SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO

Nikola Selaković, ministar za rad, socijalna i boračka pitanja, Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe zapošljavanja i Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora uručili su danas ugovore za samozapošljavanje, stručnu praksu i novo zapošljavanje.

-Zadovoljstvo je kada posle pet godina aktivnog rada dobijate priznanja za mere koje sprovodite na lokalnom nivou. Bor je postao prepoznatljiv u Srbiji po tome što odvaja ozbiljna finansijska sredstva za mere aktivne politike zapošljavanja, ukupno 53 miliona dinara, a postali smo poznati i po tome da nikada stepen nezaposlenosti i broj nezaposlenih nije bio manji nego danas. To ne bi bilo moguće ostvariti da nije ozbiljne politike države Srbije, hrabrosti i umeća državnog rukovodstva , da nije 2018.godine pre svega predsednik Aleksandar Vučić doveo Ziđin za strateškog partnera RTB Bor. Bor je jedan od retkih gradova u Srbiji koji daje po 300 hiljada dinara privatnicima da uposle nove ljude i na taj način jačamo mala i srednja preduzeća-kazao je Milikić.

Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe zapošljavanja je naglasio da je grad Bor lider po mogućnostima zapošljavanja šansama koja nezaposlena lica mogu da dobiju ali i po zdvajanju finansijskih sredstava za programe zapošljavanja.

-Zadovoljstvo je  kada mi koji se bavimo politikom zapošljavanja vidimo da se neko lice iz statusa nezaposlenog prevodi u privrednika, preduzetnika ili nema radnog iskustva a započne program stručne prakse ili neki poslodavac zaposli teže zapošljive kategorije koje imaju manje šanse na tržištu rada. To uspevamo zahvaljujući ozbiljnoj državnoj politici i izdvajanjem ozbiljnih sredstava kako sa centralnog nivoa tako i sa nivoa gradova i opština. I naredne godine nastavićemo saradnju sa Borom i ostalim lokalnim samoupravama na sufinansiranju lokalnih akcionih planova zapošljavanja. Za 2024.godinu  iz  republičkog budžeta je izdvojeno 7,750 milijardi dinara za finansiranje porgrama poslodavcima i nezaposlenim licima u politici zapošljavanja. –kazao je Martinović.

U sali Skupštine grada Bora uručeno je više od 50 ugovora. Nikola Selaković, ministar za rad, socijalna i boračka pitanja je istakao da Bor danas za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja  izdvaja 53 miliona dinara za razliku od 2013. godine kada se u te svrhe ulagalo pet miliona dinara.

-U septembru ove godine registrovano je dva miliona i 370 hiljada naših građana koji su se zaposlili, 2012. smo imali million i 865 hiljada zaposlenih i razlika je preko pola miliona ljudi, novozaposlenih, što je izuzetno značajan i važan podatak. U Boru je bilo 6209 a sada 2474 nezaposlenih i nastojećamo da naredne godine taj broj bude ispod 2000. Cilj je da oživimo socijalno preduzetništvo  i zaposlimo što veći broj pripadnika teže zapošljive grupe građana.   Na evidenciji Centra za socijalni rad 2020.godine imali smo 1298 građana koji su primali novčanu socijalnu pomoć a danas je taj broj 1098, 15,5 posto je  smanjen, dobrim delom zahvaljujući činjenici da su radno sposobna lica uspela da pronađu posao i žive od svog rada-kazao je Selaković.

Ove godine je iz gradskog budžeta za javne radove izdvojeno 30 miliona dinara, za stručnu praksu devet, za preduzetnike koji će zaposliti osobe iz kategorije teže zapošljivih blizu deset miliona dinara i za program samozapošljavanja četiri miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *