OBJEDINJENA PONUDA ČETIRI OPŠTINE

Foto: TOO Kladovo

Na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, predstavljeno je Donje Podunavlje turistička destinacija sa objedinjenom ponudom opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin. Zbog ogromnog potencijala u kulturnom nasleđu, prirodnim lepotama, gastronomiji i ljubaznim domaćinima, ovaj region je prepoznat kao destinacija koja će tek pokazati svoje pune kapacitete u turizmu, poruka je sa tradicionalne turističke smotre koja ke okupila iko 359 izlagača iz 35 država.

– Zaista sam ponosan stanovnik Kladova, mesta “gde je Dunav najlepši”. Vodopad Blederije je jedan od najlepših vodopada u Srbiji, a baštinimo i nasleđe Rimskog carstva Trajanovu tablu, ostatke Trajanovog mosta, koji je hiljadu godina bio najduži most na svetu i rimsko utvrđenje Dijanu. Najveći biser naše opštine je tvrđava Fetislam koju smo obnovili prošle godine – izjavio je Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

Na prezentaciji kulturno-istorijskog i arheološkog nasleđa i prirodnim atrakcijama krajeva iz kojih dolaze govorili su i predsednici opština Golubac i Negotin, direktor NP “Đerdap” predstavnica EU Delegacije u Srbiji i Aleksandar Bec vođa projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam” koji podržava razvoj i promociju turizma u Istočnoj Srbiji. Prema njegovim rečima dva su razloga zašto Evropska unija ulaže u turizam i kulturno nasleđe.

– Prvi je što turizam ima potencijal da bude pokretač ekonomskog razvoja i da stvara nova radna mesta. Drugi razlog je što je kulturno nasleđe važno za identitet, a kulturna raznolikost predstavlja najveće bogatstvo Evrope – ispričao je Aleksandar Bec, vođa EU projekta za razvoj turizma i predstavnik GIZ-a.

Sajamski štand Donjeg Podunavlja bio je premali da primi sve znatiželjne posetioce.

-Posetiocoma smo ponudili nekoliko atraktivnih novina ove godine, u fokusu TOO Kladovo su vodopad Blederija, tvrđava Fetislam i aktivni turizam. Zajednički nastup opština je jedan od pokazatelja dobre saradnje i godinama radimo na unapređenju i inovacijama turističke ponude. Vaučeri koje obezbeđuje Ministarstvo turizma dodatno motivišu domaće turiste da posete i dožive sve lepote Donjeg Podunavlja, a ujedno i učvršćuju saradnju između opština koje čine ovaj region, napomenula je Aleksandra Vasiljević, v.d. direktora Turističke organizacije opštine Kladovo.

Turistički poslenici opštine Majdanpek  pokušali su da na najbolji način  zainteresovanoj javnosti predstave turističku ponudu ove regije. Organizovana je prezentacija “Donje Podunavlje – turistička destinacija budućnosti” i panel diskusija, a uspešno je relizovana i velika nagradna igra koju su na ovom štandu organizovali za posetioce. Dobitnici će imati prilike da posete ovo područje i obiđu njegove znamenitosti.

Imali smo puno posla, dobro posećen štand, veliko interesovanje posetilaca i brojne kontakte sa poslovnim partnerima,  -istakla je Svetlana Lazarevski, direktorka Turističke organnizacije opštine Majdanpek od koje smo saznali da je među posetiocima njihovog štanda bila i Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Kada je o poseti reč, kako prenose zvaničnici, ovogodišnji sajam turizma sa oko 40 hiljada posetilaca beleži najbolju posetu u poslednjih 10 godina, a među posetiocima bilo je i10 ministara iz više zemalja sa kojima su sklopljeni i ugovori koji nagoveštavaju dinamičniju saradnju u oblasti turizma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *