ODRŽAN 15. ETNO FESTIVAL ”KLADOVO 2021”

Etno festival u Kladovu ovog  avgusta protekao je  u znaku autentičnog kulturnog nasleđa.  U “Ulici starih zanata “ na štandovima su dominirali tkani, heklani ,pleteni i vezeni, ali i drugi predmeti  nastali u domaćoj radinosti.  Zahvaljujući umeću i veštini ruku kreativnih majstora  odvajkada se ističe bogatstvo kulturnog nasleđa svih naših krajeva.

Njihovi autori se trude da sačuvaju  znanja i veštine  predaka korišćenjem starih zanata koji polako odumiru. Oni su još jednom potvrdili sa koliko ljubavi čuvaju neprocenjivo blago iz prošlosti i zajedno su poručili znatiželjnim posetiocima  da ne napuštaju tradiciju naših predaka. Miris starine širio se  glavnom gradskom ulicom u koju su stigli čuvari narodne baštine. Spoj tradicije i kulture i ove godine  bili su zaštitni znak  manifestacije koja ispunila očekivanja posetilaca, ali i organizatora.

-Posle dobijene dozvole od Republičkog kriznog štaba  uspeli smo u kratkom vremenskom roku da organizujemo 15. jubilarnu manifestaciju. Na oko 110 štandova svoje proizvode izložili su  gosti iz svih krajeva Srbije. Posebno raduje saznanje da je reč o učesnicima koji su i ranijih godina bili gosti etno sabora.To nas  obavezuje da naredni etno festival bude bolji u svim segmentima- navodi Nenad Čerganović iz TOO Kladovo.

 Na braniku tradicije u Kladovu su viđeni različiti sadržaji smotra  narodnog stvaralaštva ispunila je svoju misiju  jer je ponovo iznedrila  bogatstvo različitosti čime je manifestacija u gradu na Dunavu još jenom potvrdila da je  najbolji promoter kulturne baštine u tom delu Srbije. Etno sabori su najbolje mesto za prezentaciju rukorada i folklorne baštine tako da su zaposleni u Turističkoj organizaciji opštine Kladovo uz podršku lokalne samouprave dali nemerljiv doprinos u organizaciji manifestacije koja je odavno postala brend varoši koja nosi epitet Biser Dunava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *