OSVEĆENA CRKVA VAZNESENJA GOSPODNJEG U DUGOM POLJU

Uz prisustvo velikog broja vernika juče je svečano osvećen hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Dugom Polju. Osvećenju je, pored meštana bilo i vernog naroda iz Sokobanje i okoline a bili su prisutni i Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja, Vladimir Milovanović, zamenik predsednika i Vladan Petković, predsednik skupštine. Ovaj svečani čin predvodio je njegovo preosveštenstvo vladika Timočki gospodin Ilarion uz sasluženje više sveštenika i monaha Timočke eparhije i sveštenika iz Sokobanje uz podršku hora hrama Rođenja Presvete Bogorodice iz Zaječara.

U obraćanju vernicima nakon čina osvećenja vladika Ilarion je rekao da je posebno radostan što, uz sve neizvesnosti koje su nas snašle početkom godine, crkva Vaznesenja je ipak osvećena kako je i bilo planirano. Nakon čina osvećenja vladika Ilarion, u ime Timočke eparhije je dodelio zahvalnice za poseban doprinos u gradnji crkve, Jovici Stevanoviću iz Dugog Polja, Ljubiši Jovanoviću iz Dugog Polja i Milanu Stevanoviću iz Sokobanje.

− Ovim činom osvećenja ovaj hram je dobio svoju punoću i dobio svoj završetak i siguran sam da, će za vas koji ovde živite, koji se ovde molite Bogu i koji ćete se tek moliti Bogu ovaj prostor biti centar duhovne Vaseljene, centar duhovnog sveta − rekao je vladika Ilarion.

Prilikom osvećenja hrama u Svetu trpezu koja se nalazi unutar oltara ugrađuju se mošti svetih mučenika koji su postradali za veru. Zahvaljujući vladiki Slavonskom, Jovanu u Svetu trpezu dugopoljske crkve ugrađene su mošti mučenika iz Jasenovca. Ovim činom crkva, koja je do tog trenutka bila samo običan objekat postaje svetinja.

Izgradnja crkve počela je 2003. godine i zahvaljujući meštanima ali i brojnim ktitorima već nekoliko godina u ovom svetom hramu se okuplja verni narod iz ovog sela. Inicijativa za izgradnju hrama potekla je od žitelja Dugog Polja i tadašnjeg paroha protonamesnika Ilije Čupića, pošto su meštani za svoje verske potrebe, odlazili u Sokobanju i okolna naselja. Ranije je na tom mestu postojalo versko obeležje gde su ljudi palili sveće a postoje priče da je na tom mestu davno postojala kapela.

U spomenici eparhije Timočke iz perioda 1834. do 1934. postoje zapisi koje potvruđuju ovu priču. Tamo se navodi da je u Dugom Polju postojala kapela koja je bila zaobljena sa istočne strane i imala je dva prozora. Takođe postoje priče da je tokom gradnje crkve Svetog proroka Ilije, koja je započeta 1869. godine, spominjana kapela u Dugom Polju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *