PREDVIĐENO USPOSTAVLJANJE STALNOG RADNOG TELA GRADA BORA

Kakav vazduh udišemo? (5)

Grad Bor je sa izradom Kratkoročnog akcionog plana (KAP) za smanjenje zagađenja vazduha u gradu Boru, koji je nedavno usvojen na sednici Skupštine grada,  započeo 2019.godine. Kako se navodi u ovom dokumentu cilj njegove izrade je da „definiše specifične mere i aktivnosti koje Gradska uprava grada Bora, u saradnji i uz podršku nadležnih institucija, ali i najznačajnijih zagađivača, može da sprovede tokom kraćeg vremenskog perioda, kada koncentracije zagađujućih materija u vazduhu okoline dostižu vrednosti opasne po zdravlje ljudi, kako bi se smanjili rizici ili trajanja takvih prekoračenja, uzevši u obzir činjenicu da na teritoriji aglomeracije Bor ima prekoračenja koncentracija opasnih po zdravlje ljudi“.

Ljiljana Lekić

Po rečima Ljiljane Lekić, savetnice na poslovima koordinatora kancelarije za zaštitu životne sredine u Odelenju za privredu i društvene delatnosti Gradske uprave grada Bora, tokom 2019.godine bilo je  13 a 2020. godine čak 16 prekoračenja koncentracija opasnih po zdravlje ljudi.

– U ovom dokumentu se nalaze mnoge mere preuzete iz prethodnih strateških dokumenata, a to je plan kvaliteta vazduha za numeraciju Bor, to su neka strateška dokumenta vezana za izgradnju nove topionice RTB, sada kompanije Zijin,i  predlozi i sugestije koje je dala zainteresovana javnost. Mere  su podeljene prema nadležnosti institucija za njihovo sprovođenje, i imamo mere koje se odnose na Gradsku upravu grada Bora,  Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo rudarstva i energetike, i one mere koje treba da sprovodi kompanija Zijin u Boru. Među merama koje treba da sprovodi Gradska uprava Bora je uspostavljanje stalnog radnog tela grada Bora koje bi bilo sastavljeno od predstavnika Kabineta gradonačelnika, Gradske uprave, javnih i komunalnih preuzeća, civilnog nevladinog sektora, zdravstvenih ustanova, obrazovnih institucija i predstavnika nacionalnih institucija, Agencije za zaštitu životne sredine,ministarstava privrede, zaštite životne sredine, ruadrstva i energetike, prosvete, zdravlja,Kancelarije za javna ulaganja, kao i predstavnika kompanije Zijin. Nešto slično već postoji a to je Monitoring tim za kontrolu kvaliteta vazduha, koji u svom sastavu ima i predstavnike kompanije Zijin, nevladinih ekoloških organizacija, Gradske uprave i predstavnika zdravstvenih ustanova : Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje “Timok” iz Zaječara. Kroz mere se između ostalog, predlaže jačanje kapaciteta kancelarije za zaštitu životne sredine, imenovanje člana gradskog Veća zaduženog za ekologiju, imenovanje savetnika gradonačelnika za ekologIju, definisati i uspostaviti poziciju energetskog menadžera, izrada  plana energetske efikasnosti za javne objekte, jačanje mera monitoringa i informisanje građana –izjavila je nedavno na sednici Skupštine grada Bora Lekićka.

Foto: Arhiva nedeljnika „Timočke“

Ona je istakla da je predviđeno da se lokalna mreža mernih mesta zanovi, da se ubace automatske merne stanice i da se obezbedi bolja informisanost građana na čemu se i radi.

Prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji u 2019.godini, u anglomeraciji “Bor” kvalitet vazduha je bio III kategorije, prekomerno zagađen vazduh, usled prekoračenja vrednosti SO2.

Kako se navodi u KAP-u, kratkotrajno izlaganje dejstvu sumpor-dioksida je dobro proučeno, i umerene aktivnosti koje iziskuju disanje na usta, kao što je brzi hod, dovoljne su da sumpor-dioksid izazove posledice štetne po zdravlje.

-Glavna posledica čak i pri kratkom izlaganju je suženje disajnih puteva (poznato pod nazivom “bronhokonstrikcija” ). Ovo može prouzrokovati gušenje, napetost u grudima i kratak dah. Simptomi se povećavaju sa povećanjem koncentracije sumpor-dioksida ili povećanjem brzine disanja. Rezultati ispitivanja pokazuju da kod osoba koje boluju od astme, izlaganje sumpor-dioksida pri koncentracijama 1144 μg/m3, već posle jednog minuta, dovodi do napetosti u grudima, gušenja i osećaja kratkog daha. Duže izlaganje samo uvećava pomenute efekte. Dim i suspendovane čestice se u većini slučajeva javljaju sa pojavom sumpor-dioksida te je prilično teško proceniti rizik po zdravlje samo za sumpor-dioksid. Rezultati ispitivanja na bazi srednjih vrednosti koncentracija sumpor-dioksida u periodu od 24 časa pokazuju da se kod osetljivih osoba javljaju tegobe pri kocentracijama sumpor-dioksida od 250 μg/m3, kada su prisutne i suspendovane čestice. Rezultati nekih istraživanja pokazuju da dugotrajno izlaganje koncentracijama sumpor-dioksida od 100 μg/m3 uz prisustvo finih čestica značajno doprinosi uvećanju broja respiratornih infekcija i bolesti pluća-navodi se, između ostalog, u ovom dokumentu.

Izvor: Kratkoročni akcioni plan za smanjenje zagađenja vazduha u gradu Boru.

Projektni tim nedeljnika „Timočke“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *