RADOVI U TOPLANI U MAJDANPEKU DO KRAJA GODINE

Približava se kraju veoma teška godina koju je obeležila pandemija korona virusa. Ona, međutim, nije zaustavila život, već samo nametnula rad u specifičnim i svima do sada nepoznatim okolnostima što je uslovilo određena odlaganja i usporavanja. Ali, ima i određenih rezultata, a deo sagledanih iz perspektive prvog čoveka opštine Majdanpek, Dragana Popovića, izgleda ovako:

U Majdanpeku je čitav niz godina daljinsko grejanje bilo pitanje broj jedan. I sada, kada je grejna sezona u toku i odvija se dobro posle početnih slabosti,građane zanima kada će aktuelni radovi u toplani vezano za ugradnju kotla i prelaz na novi energent, sečku, biti okončani.

-Radovi su u toku. Očekivalo se da  budu završeni do 15.oktobra i da grejna sezona krene sa novim energentom, ali, kasnilo se sa uvozom opremom zbog zatvaranja granica. Nadam se da će biti završena do sredine decembra, a najkasnije do kraja godine i da ćemo je zvanično pustiti u rad. Što se tiče same sečke mi smo raspisali javnu nabavku, sečku obezbedili, a po onome šta nam je preneo direktor toplane Đorđe Roškić, u slučaju da temperature budu veoma niske, imaćemo na raspolaganju i dovoljne količine mazuta.U prilikama kada se temperature spuste značajanije ispod nule mi ćemo da dogrevamo stanove u Majdanpeku uključivanjem kotla na mazut. U svakom slučaju grejanje u Majdanpeku će biti 24-časovno s tim što ćemo u noćnom režimu održavati temperaturu, jer kotao na sečku će raditi  neprekidno.

Pitanje nove gradske pijace u Majdanpeku je nastavak te priče, budući da je proširenjem toplane, ona preseljena u zatvoreni proctor nekadašnjeg “Centroproma”.

-Mi smo raspisali javnu nabavku za izradu projekta za pijacu u Majdanpeku. Izrada je u toku, lokacija je poznata kao deo prostora “Bangladeša” i na nekih nešto više od 800 kvadratnih metara imaće 30 tezgi. Cela pijaca će biti pokrivena, ali će jedan deo biti zatvoren sa prostorijom za prodaju mlečnih i mesnih proizvoda. Naravno, biće opremljena i sanitarnim čvorom, odnosno raspolagati sa svim onim što jedna pijaca treba da ima. Napravićemo i polulučni drveni most na Malom Peku koji će pijacu povezivati sa parking prostorom ispred stadiona, te tako olakšati pristup i kupcima i prodavcima. Raspisan je tender  za izradu takvog mosta, pa kada se to bude završeno biće raspisan tender za izvođenje radova. Sve bi trebalo da bude završeno tokom proleća.

Sanacija puta prema Rajkovoj pećini je ono što su Majdanpečani očekivali da već bude završena.

-Za put prema Rajkovoj pećini smo uradili elaborat sanacije obale Malog peka koja je urušena prilikom junske poplave. Urađen je elaborate koji nije obuhvatio samo tu sanaciju već i čišćenje,  odnosno odmuljavanje brane  iznad mostića koji odvaja jednosmernu ulicu. To treba pročistiti, a prema proceni stručnjaka, trebalo bi napraviti i jednu branu iznad. Elaborat za izgradnju te brane je poslat Kancelariji za javna ulaganja, odakle se očekuje odgovor i obezbeđenje sredstava u kompletnom tom poslu, a ako u najskorije vreme do toga ne dođe, sopstvenim sredstvima ćemo pokušati  da bar taj deo puta osposobimo, odnosno deo, kako bi sprečili da dođe do daljeg urušavanja…

Sanacija i poplave aktuelizuju i pitanje sanacije gradskog keja u Donjem Milanovcu što je jedna od obaveza HE “Đerdap” prema poplavljenom području. Ona  je odrađena, međutim, problem su se već pojavili…

-Ovo što je urađeno je privremeno rešenje. Ove godine je urađeno samo toliko koliko je moglo da bi se zaštitila obala i sprečilo dalje urušavanje platoa. Bilo je dovoljno sredstava samo za ovaj vid sanacije i taj ugovor je već realizovan. Međutim, za sledeću godinu oni već uveliko rade na novom projektu za sanaciju i uređenje samog keja. Sa predstavnicima Đerdapa je nedavno razgovarano i o potrebi da se napravi veliki višenamenski naper, valobran dužine nekih 300 metara koji će zaštiti obalu od direktnih udara talasa, a samim tim  zaštiti marinu, gradsku plažu.

Od HEPS “Đerdap” meštani plavnog područja prema kojem ona ima trajne obaveze očekivali su više.

-HE “Đerdap” ima i dalje određene obaveze i rok od četiri godine da ih ispuni. Jedna od njih je donjomilanovačka ulica K3, sledeća je izgradnja kanalizacione mreže sa postrojenjem sa prečišćavanje otpadnih voda u Mosni i Golubinju. Za Mosnu je dobijena dozvola, a za Golubinje je postupak u toku. Finansijska situacija u narednoj godini koja, nadamo se neće koliko ova biti pod uticajem korone, odrediće dinamiku realizacije.

Određene investicije privedene su kraju.

-Prihvatilište za pse u Majdanpeku je završeno i čeka rešenje resornog ministarstva, a zahtev je još ranije upućen. Psi lutalice će tamo biti smešteni uz adekvatnu negu, veterinarsku zaštitu, hranu smo obezbedili, ljude zaposlili, pa se samo čeka otvaranje. Završili smo Dom u Vlaolu koji bi ovih dana takođe, trebalo da zvanično otvorimo, završili smo ambulantu u Rudnoj glavi, preostalo je da još samo stigne oprema za kartoteku i neki deo stomatološke opreme, a tamo smo već prebacili aparate za fizikalnu terapiju, pa ćemo i to moći da otvorimo. Ranije smo otvorili rekonstruisan Dom kulture u Klokočevcu, radimo na Domu u Rudnoj glavi, u Miroču, koji bi trebalo da budu završeni sledeće godine, odradili smo dečje igralište u Golubinju, uradili most, pokrili zgradu stare zadruge u Donjem Milanovcu gde bi trebalo da se preseli komunalno preduzeće i drugo.

Jedno od obeležja ove godine je i borba protiv korone.

-Imam utisak da smo do sada u tome imali više uspeha od drugih. Dugujemo zahvalnost svim službama, a pre svega Covid ambulanti Doma zdravlja “Dr Veroljub Cakić” i ljudima koji su danonoćno radili, ali i volonterima koji su stizali do svakog pojedinca kojem je pomoć bila neophodna. Na toj su liniji bili i policija i vatrogasci i javne, obrazovne ustanove, pa svima dugujemo veliku zahvalnost zbog ozbiljnosti sa kojom su pristupili borbi protiv te pošasti. Mi ćemo do kraja godine svim volonterima isplatiti po 10 hiljada dinara u znak zahvalnosti za iskazanu hrabrost, pomoć i velikodušnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *