RAKITA DONIRALA SREDSTVA ZA EDUKACIJU 120 PROSVETNIH RADNIKA

Kompanija Rakita eksplorejšn d.o.o. Bor (Rakita Exploration d.o.o. Bor), koja posluje u sastavu kineske rudarske korporacije Ziđin Majning Grup (Zijin Mining Group), donirala je Učiteljskom društvu u Boru 300.000 dinara za realizaciju projekta „Elektronski servisi u projektno orijentisanoj nastavi“ koju pohađa 120 učitelja i predmetnih nastavnika iz škola u Boru, Brestovcu, Metovnici, Slatini, Šarbanovcu i Krivelju.

Reč je o „onlajn“ obuci prosvetnih radnika koji će na ovaj način osavremeniti svoju nastavu, odnosno usavršiće upotrebu veb alata i igrovnih metoda u nastavi.
„Zaista mi je drago da nam je kompanija Rakita omogućila realizaciju ovog projekta. Procenili smo da će ova edukacija u velikoj meri koristiti polaznicima, a osim benefita za nastavnike koji će proći obuku, steći nove veštine i ispuniti potreban broj sati edukacije na godišnjem nivou, korist će imati i učenici kojima će ovaj način edukacije omogućiti razvoj samokritičkog i kritičkog odnosa prema nastavnom štivu, rešavanje logičkih zadataka i razvoj funkcionalnih znanja“, istakla je Radmila Petković, predsednica Učiteljskog društva u Boru.

Da je ova obuka zaista korisna, potvrđuju i sami polaznici, prosvetni radnici.

„Ova obuka je veoma korisna jer se detaljno upoznajemo sa veb alatima koji će prvenstveno nama, ali i učenicima, omogućiti funkcionalna znanja kroz igru i stvaralački rad. Nakon 35-godišnjeg rada kao učiteljica, moram reći da ovakva edukacija omogućuje inovativan rad sa decom jer se približavamo kompjuterskom načinu rada i, na neki način, polako se odvajamo od tradicionalnog izvođenja nastave“, rekla je Zorica Stojanovski, učiteljica u OŠ „Dušan Radović“ u Boru.

Pozitivna iskustva već sa početka obuke novi i Danijela NJamculović, učiteljica u OŠ „Sveti Sava“ u Boru.

„U eri kompjuterizacije, prosvetnom radniku je veoma bitno da se edukuje i stiče nova znanja kako bi veštije rukovao veb alatima, i samim tim prezentovao učenicima gradivo na moderan i pristupačan način. Imajući u vidu da u prosveti radim 25 godina, upravo ova „onlajn“ obuka omogućava mi da izađem iz okvira tradicionalnog predavača i da preuzmem ulogu vođe u ovoj inovativnoj nastavi koja je potpuno drugačija. Samim tim i učenici i ja dobijamo jednu novu ulogu u obrazovanju“, potvrdila je učiteljica Danijela NJamculović.

Realizator ovog programa edukacije je Centar za unapređivanje nastave „Abakus“ iz Beograda.

„Shodno tome da svaki učenik treba da bude aktivan učesnik nastavnog procesa kroz koji se svakodnevno podstiče njegova kreativnost i stvaralaštvo, upravo cilj ovog seminara je edukacija prosvetnih radnika kako bi stekli iskustvo u organizovanju nastave koja se izvodi rešavanjem problema, oslanjajući se na već stečena znanja učenika. Seminar se bavi nastavom koja je problemski i istraživački orijentisana primenom veb alata, kao što su mape uma, interaktivne slike, stripovi, animacije, video sadržaji, različiti tipovi prezentacija“, istakao je Goran Stanojević, predavač Abakusa iz Beograda.
Kompanija Rakita je i ranijih godina podržavala projekte koje je realizovalo Učiteljsko društvo u Boru. Obuka „Elektronski servisi u projektno orijentisanoj nastavi“ za 120 prosvetnih radnika trajaće četiri nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *