RASPISANI JAVNI POZIVI ZA NEZAPOSLENE

Grad Bor u saradnji sa Nacionalnom službom zapošljavanja, raspisao je javne pozive nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje u 2022.godini kao i za stručnu praksu i novo zapošljavanje. Kako je objasnila Tamara Paunović, član Gradskog veća za ove tri mere iz gradskog budžeta je izdvojeno 20,9 miliona dinara i to: za samozapošljavanje devet miliona dinara, za novo zapošljavanje 9,9 miliona i stručnu praksu dva miliona dinara.

– Javni poziv za samozapošljavanje raspisan je 18.jula i biće otvoren do 18.avgusta. Lica koja imaju pravo da se prijave po tom javnom pozivu su sva nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji NSZ, i koja imaju položene određene ispite. Svu potrebnu dokumentaciju koju treba priložiti po ovom javnom pozivu zainteresovani mogu naći na sajtu NSZ i na sajtu grada Bora. Po isteku konkursa, nakon rangiranja zainteresovanih kandidata,  komisija ima rok od 15-ak dana da donese odluku-kazala je Paunovićka.

Ona je naglasila da je Javni poziv za novo zapošljavanje  namenjen preduzetnicima da zaposle novog radnika, odnosno teže zapošljivo lice.

– Konkurs je namenjen licima koja su starija od 50 i mlađa od 30 godina, lica koja se nalaze na evidenciji NSZ  duže od 12 meseci, sve osetljive kategorije građana, i po jednom radniku koji se bude uposlio poslodavac dobija 300 hiljada dinara. Konkurs je otvoren do utroškla sredstava.  Kod javnog poziva za stručnu praksu  mladi sugrađani koji imaju kvalifikacije trećeg ili četvrtog stepena   imaju pravo na šest meseci stručne prakse i dobijaju meečno 22 000 dinara, kao i troškove za prevoz i socijalno osiguranje za slučaj povrede na poslu,  sa višoim stručnom spremom je devet meseci i  i 24 000 dinara, sa završenim sedmim stepenom 12 meseci stručne prakse i dobijaju naknadu od 29 000 dinara-dodala je naša sagovornica.

Konkurs za javne radove biće objavljen na jesen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *