(VIDEO)SEOSKI TURIZAM NUDI RAZNE MOGUĆNOSTI

Seoski turizam sve više dobija na značaju a to je prepoznala i lokalna samoprava koja je ove godine za razvoj  turizma u borskim selima opredelila pet miliona dinara iz gradskog budžeta. Na nedavno održanom predavanju u selu Zlot kod Bora, naglašeno je da je od velike važnosti upoznavanje sa svim kriterijumima za kategorizaciju objekta i sastavljanje detaljnog plana aktivnosti po kome će seoska turistička domaćinstva raditi kako bi gosti bili zadovoljni pruženom uslugom.

– Kada je reč o domaćoj radinosti, iako je na selu objekat, on se može registrovati samo za pružanje usluge smeštaja gostiju.  Druga kategorija je tzv. seosko turističko domaćinstvo i preporučljivo je da ima elemente kraja u kome se nalazi objekat.  U seoskom turističkom domaćinstvu, kada se kategoriše objekat, pored usluge smeštaja, moguće je ponuditi i niz drugih usluga gostima: usluge hrane i dodatne sadržaje  – objasnio je Bora Stanković, stručni saradnik za turizam u Turističkoj organizaciji Bor, posetiocima na nedavno održanom seminaru u borskom selu Zlot.

On je naglasio da je od velike važnosti da domaćinstva koja žele ozbiljno da razvijaju seoski turizam, treba najpre da dobro promisle za koju kategoriju turista se opredeljuju.

-Važno je odlučiti  da li se usluga pruža penzionerima, pa će se i objekat prilagoditi toj generaciji, ili porodicama sa decom ili mladim ljudima uzrasta od 18 do 25 godina, pa će u tom slučaju sadržaji biti prilagođeni toj uzrasnoj grupi, kako jedni drugima ne bi smetali. Pored toga, ako na seoskom turističkom domaćinstvu  postoji  prostran plac na dobroj lokaciji, pored zatvorenog prostora, zakonodavac je pružio mogućnost da može da se instalira i kamp. U zatvorenom prostoru može se kategorisati najviše 30 ležajeva u objektu a što se tiče prostora za kamp parcela će biti isparcelisana za najviše 20 kamp parcela koje moraju biti površine najmanje 20 kvadratnih metara i dva metara rastojanja na svakoj od tih parcela, i na tih 20 kamp mesta može se primiti 30 osoba koje bi tu boravile-dodao je Stanković.

On je istakao da posebnu pažnju treba obratiti i na bezbednost gostiju, što je jedna od najvažnijih stavki zašto svi gosti treba da budu prijavljeni.

-Važno je prijaviti goste jer ako im se nešto desi a nisu prijavljeni dolazi do ozbiljnog problema.  Najvažnije je upoznavanje sa kriterijumima za kategorizaciju objekta, a onda je važno sastaviti svoj detaljan plan aktivnosti po kome će se raditi. Moraju se organizovati članovi domaćinstva i raspodeliti obaveze jer ova vrsta turizma ne može drugačije da funkcioniše. Vrlo je bitno pripremiti objekat za kategorizaciju pre nego što se pozove komisija, i u tom smislu neophodno je konsultovati stručno lice koje će ukazati na ono što nedostaje. Zahtev za kategorizaciju objekta  za seoska turistička domaćinstva i privatni smeštaj se predaje kod lokalnih samouprava i komisija izlazi na teren u roku od 30 dana. Za to vreme je bitno upoznavanje sa lokalnom turističkom ponudom, važećim trendovima,  tržištem, povezivanje sa lokalnim turističkim subjektima, institucijama, uspešnim domaćinstvima koji se već bave seoskim turizmom kako bi se razmenila iskustva. Važno je i da se edukujete da bi bili među najboljima. To podrazumeva i edukaciju u turističkom, pravnom, zdravstvenom smislu-ističe Stanković.

Projektni tim „Timočkih“

Projekat „Razvoj turizma za spas sela“ sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. “Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

https://www.youtube.com/watch?v=SxVidZuR6wE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *