SINDIKAT TRAŽI SUSPENZIJU DIREKTORA TIR-A ZBOG INCIDENTA U TOPIONICI

Sindikalna organizacija Topionica Bor uputila je kabinetu generalnog direktora kompanije Serbia Zijin Copper Zahtev za pokretanje postupka radi utvrđivanja povrede radne obaveze i radne discipline, zbog incidenta koji se dogodio u Topionici 23. avgusta, kada je, kako se navodi u ovom dopisu,  kineski državljanin direktor TIR-a Lan Shicong prišao inženjeru Nenadu Jankuciću, koji je trenutno vršilac dužnosti Upravnika Topionice,  iza leđa i bez ikakvog razloga ga šutnuo nogom u butinu.

-SO Topionica Bor po saznanju i proverom informacija o incidentu koji se desio u Topionici dana 23.08.2021. oko 18 h, a koji je izazvao kineski državljanin direktor TIR-a Lan Shicong pozivajući se na Zakon o radu Republike Srbije i Pravilnika o radu kod poslodavca  br.6941 od 29.06.2021. zahteva pokretanje postupka radi utvrđivanja povrede radne discipline, radne obaveze, prekoračenja ovlašćenja i najoštrije kazni navedenog koji je izazvao incident. Direktor Lan je u pomenutom vremenu pozvao grupu rukovodioca iz Topionice na čelu sa Nenadom Jankucićem , koji je trenutno vršilac dužnosti upravnika Topionice , da svi zajedno obiđu pogon. Po izlasku na teren direktor Lan je prišao Nenadu Jankuciću iza leđa i bez ikakvog razloga šutnuo nogom u butinu, što se jasno vidi na snimku sigurnosnih kamera. Kao dokaz incidenta postoji izveštaj nadležnih medicinskih službi Medicinskog centra Bor i izjava data u Policijskoj upravi Bor. Nedolično ponašanje navedenog Direktora traje već duži period , u smislu slanja pretećih poruka putem telefona, verbalnih duela sa zaposlenima, tako da je bilo pitanje vremena kada će doći do fizičkog nasrtaja na zaposlene, što se i desilo. Kako bi se stalo na put torturi nad zaposlenima u ogranku TIR-a od strane direktora Lana Shiconga pozivamo se na trinaest pravila nulte tolerancije date od strane poslodavca Serbia Zijin Copper DOO Bor. SO Topionica smatra da nadležne službe u Kompaniji moraju stati u zaštitu svojih zaposlenih – navodi se u saopštenju SO Topionica Bor, koje je potpisao predsednik te organizacije Žarko Radulović.

Žarko je naglasio da je na današnjem sastanku sa menadžmentom kompanije zatraženo da se pomenuti direktor pozove na odgovornost .

-Zatražili smo njegovu momentalnu suspenziju dok se ceo slučaj ne ispita do kraja. Takođe, tražimo najoštrije kažnjavanje i da se postupi po zakonu  – kazao je Žarko Radulović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *