SKRAĆENI ČASOVI I OBAVEZNE MASKE

Nova školska godina za osnovce i srednjoškolce počela je pod potpuno drugačijim uslovima nego ranijih godina sa manje učenika u odeljenju i uz poštovanje preporučenih mera u borbi protiv širenja korona virusa. Ove godine, oko 400 đaka prvaka prvi put je selo u školske klupe u borskim osnovnim školama. Đaci i roditelji su 31. avgusta imali prilike da se upoznaju sa nastavnicima, učiteljima i pravilima ponašanja u vanrednim okolnostima zbog korona virusa.

-Nova školska godina je počela sa poštovanjem svih uputstava koje se tiču mera bezbednosti učenika, zaposlenih i roditelja. U prvoj smeni učenici od prvog do četvrtog razreda radiće u dve grupe A i B , prva grupa ima časove od osam sati ujutru a druga od 10 i 45 sati. Učenici od petog od osmog razreda su isto podeljeni u dve grupe i u 13 sati je krenula A grupa a u 16 i 30 grupa B. Gledali smo da na ovaj način prisustvo dece u školi bude bezbednije a ujedno da to može da funkcioniše u skladu sa uputstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na osnovu odluke Kriznog štaba – kazao je Radiša Petković, direktor OŠ „Branko Radičević“ i koordinator svih osnovnih škola u Boru.

On je naglasio da su sve škole spremno dočekale početak nove školske godine.

-Deca od ulaska u školu nose maske, jedino će moći da ih skinu kada budu u svojim klupama. Na ulazu u školu obezbeđena je dezinfekciona barijera a učitelji i svi zaposleni vodiće računa o poštovanju preporučenih mera. Odredili smo da u ponedeljak, sredu i petak u školu idu učenici petog i šestog razreda a u utorak i četvrtak učenici sedmog i osmog razreda-dodao je Petković.

Grad Bor je tradicionalno i ove godine obezbedio besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda, kao i poklon školski pribor za đake prvake.

-Obezbedili smo 16 .000 udžbenika za oko 1400 učenika od prvog do četvrtog razreda, kao i kompletan školski pribor za đake prvake. Časovi su skraćeni na 30 minuta sa odmorima, kako bi bilo omogućeno da se dezinfikuju učionice – kazala je Tamara Paunović, član Gradskog veća grada Bora zadužena za obrazovanje prilikom posete đacima prvacima u OŠ „Sveti Sava“.

Ona je naglasila da se veliki broj roditelja odlučio da decu pošalje u školu na nastavu.

– Oko 85 do 90 odsto roditelja je odlučilo da deca pohađaju nastavu u školama, a manji deo se opredelio za nastavu na daljinu. Usaglasili smo i đački prevoz. Srednje škole isto imaju skraćenu nastavu u trajanju do 30 minuta i preduzete su sve mere zaštite-dodala je Paunovićka.

Đake u OŠ “Petar Radovanović” u selu Zlot kod Bora posetio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora. On je tom prilikom poželeo svim učenicima uspešan polazak u školu.

-Borske škole su spremno dočekale svoje đake i siguran sam da će, uprkos uslovima u kojima počinje, ovo biti još jedna uspešna školska godina. Zbog trenutnih uslova i organizovanja nastave u školama prevoz na teritoriji grada organizovan je u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete i novim načinom nastave. Na prvom mestu je bezbednost učenika, a lokalna samouprava će nastaviti da unapređuje uslove školstva kako bi naši đaci imali lepše i lakše školovanje – kazao je Milikić.

Projekat “U potrazi za obrazovanjem” sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. “Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *