DR VESNA MILANOVIĆ: “SOKOBANJA” LIDER U ZDRAVSTVENOM TURIZMU

Umirujuće dejstvo kontinentalne klime, visoka koncentracija kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu, odsustvo aero zagađenja, malo magle i vetrovitih dana uz povoljan atmosferski pritisak i umerene padavine, prisustvo specifičnih elemenata u vazduhu i oligomineralnim vodama koje se koriste za kupanje i inhalacije, predstavljaju idealno mesto za banjsko – klimatski tretman različitih bolesti i stanja, zbog čega je specijalna bolnica „Sokobanja“ lider u zdravstvenom turizmu, kaže u intervjuu za nedeljnik “Timočke” dr Vesna Milanović,v.d. direktora Specijalne bolnice “Sokobanja”.

 

Za šta je Specijalna bolnica “Sokobanja” sve specijalizovana?

-Specijalna bolnica Sokobanja specijalizovana je za lečenje, rehabilitaciju i prevenciju nespecifičnih plućnih bolesti. Kada kažemo  nespecifične plučne bolesti, mislimo na oboljenja disajnih organa prvenstveno na sve bolesti respiratornog sistema osim tuberkuloze. Najčešće indikacije su bronhijalna astma kod dece i odraslih, akuntni hronični bronhitis, sinuzitisi, emfizem, bronhiektazije, respiratirna insufincijencija, postpneumonična stanja,respiratorne infekcije i alergijske manifestacije naročito kod dece. Pored toga imamo odeljenje kardiologije gde zbrinjavamo hitna stanja u ovoj oblasti, kao što su akuntne i hronične kardiovaskularne bolesti. Imamo i lokomotornu rehabilitaciju, gde se zbrinjavaju i rehabilituju oboljenja najčeće reumatične bolesti (reumatizam perifernih zglobova i kičmenog stuba i vanzglobni reumatizam), kao i posttraumatska stanja i neurološke bolesti.

Kakva je opremljenost ustanove?

-Specijalna bolnica “Sokobanja” ima stručan kadar i savremenu opremu koja prati i primenjuje savremene metode u lečenju i rehabilitaciji. Mi smo jedina ustanova u bivšoj Jugoslaviji koja se bavi ovom vrstom respiratorne rehabilitacije. Imamo odobrenje od strane Ministarstva zdravlja za primenu tog lekovitog faktora, a to je pre svega zahvaljujući geografskom položaju Sokobanje, ruži vetrova, negativnoj jonizaciji vazduha, dosta kiseonika, malo magle i bez aero zagađenja. Pored prirodno lekovitog faktora, inhalacije prirodnom mineralnom vodom koje primenjujemo po potrebi i uz medikamente, kao i hidro terapije u hipertermalnoj i hipotermalnoj mineralnoj vodi.  Savremena pulmološka dijagnostika podrazumeva spirometriju, bodipletizmografija, analize gasova u arterijskoj krvi,difuziju gasova i alergijske probe.  Posedujemo i mikrobilošku  i biohemijsko-hematološku laboratoriju, ultrazvučnu dijagnostiku, a radimo i bronhoskopiju, punkciju plućne maramice i biopsiju pluća i ostale invazivne dijagnostičke procedure kod bolesnika sa oboljenjima pluća i plućne maramice.

Koliki su smeštajni kapaciteti?

-Imamo  530 postelja raspoređenih u pet objekta od čega su tri opredeljena za decu, a dva za odrasle. Od toga su 290 umrežene postelje 125 bolničke i 165 za rehabilitaciju, dok su nam 240 postelje komercijalne. Naši korisnici mogu doći sa uputom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, PIO korisnici, vojni osiguranici, zaposleni preko radnih organizacija, kao i lica koja žele samostalno da plate.U ponudi su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe i apartmani koji su komforni i opremljeni. Ove godine je preko 600 penzionera preko PIO Fonda boravio u našoj bolnici, a bilo je i velikog broja stranih gostiju, koji  su najčešće iz Rusije, Makedonije, Republike Srpske, ima i Bugara, a ranijih godina je bilo gostiju i iz Švedske.

Da li se udeo zdravstvenog turizama povećava u sveobuhvatnom turizmu Sokobanje?

-Naravno. Naša ustanova je nosilac zdravstvenog turizma u Sokobanji. Svi turisti koji dođu u Sokobanju dođu kod nas na pregled putem polikliničke službe, tako da se taj broj znatno povećava. Korisnici vaučera koji nisu smešteni u našoj bolnici, koriste naše usluge kako medikamentozno lečenje tako i primenu prirodnog lekovitog faktora. To su pre svega inhalacije sa prirodnom mineralnom vodom ili uz dodatak bronhodilatatora, hipo i hiper termalne vode, fizikalne terapije, a svakako da smo autentični i poznati još od davnina kao prirodno lečilište. U 16 veku na temeljima rimskih termi  Turci su napravili  amam, koji se koristi za kupanje. Gostima nudimo i fitnes i welnes program, dve slane sobe i blatnu terapiju (haloterapija i peloido terapija).

Kako ocenjujete proteklu turističku sezonu?

-Sezona je na početku bila malo lošija. Gosti uglavnom prate vremensku prognozu, tako da je jul bio nešto slabili, ali smo to nadoknadili u avgustu i septembru, koji su bili odlično posećeni. A veliki broj gostiju beleži se i u oktobru i novembru. Trend povećanja broja gostiju ogleda se  u tome da sve veći broj porodica sa decom dolazi u Sokobanju pošto klima i prirodna inhalacija izuzetno pogoduju za malu decu. Oni nakon odlaska kući više nemaju problema sa disanjem, a kod onih koji imaju napade gušenja mnogo ređe im se to dešava nadalje.

Ovo je za Vašu ustanovu godina jubileja?

-U sklopu „Sokobanjskih medicinskih dana“, koji se održavaju tradicionalno već osmi put proslavili smo i 40 godina postojanja i rada novog zavoda. Tim povodom smo izradili monografiju “40 godina na stazama zdravlja“ i promo film o našoj bolnici. Nije slučajno što je ona izgrađena baš na mestu gde se danas nalazi, kao što smo već i naglasili to je zbog povoljnog klimatskog faktora. Stručni skup je trajao tri dana i bio je internacionalnog karaktera.  Predavanja su držali eminentni stručnjaci iz Makedonije i Slovenije, kao i vrsni profesori iz Beograda, Niša i  Kragujevca. Prvog dana održan je seminar iz kardiologije, drugog  iz pulmologija, dok je treći dan bio opredeljen za fizikalnu medicinu sa ortopodijom i traumatologijom. Skup je bio veoma posećen, tako da pohvale za organizaciju i stručnost nisu izostale ni ovoga puta.

Pretpostavljamo da radite na edukaciji i usavršavanju kadrova?

-Tako je. Stalno radimo na edukaciji zaposlenih. Naši lekari i medicinsko osoblje redovno posećuju simpozijume i kongrese u zemlji i inostranstvu. Na specijalizaciji imamo četiri lekara, a dobili smo i jednog doktora nauka koga smo školovali, tako da uvek radimo na edukaciji i kvalitetu pruženih zdravstvenih usluga. Godišnje zbrinemo preko 10 000 pacijenata. Imamo oko 30 doktora svih specijalnosti i blizu stotinak medicinskog osoblja.

Kakva je Vaša saradnja sa resornim ministarstvom i lokalnom samoupravom?

-Naša saradnja i sa opštinom Sokobanja i sa ministarstvom je besprekorna. Odlukom Vlade Republike Srbije, dobili smo saglasnost komisije Ministarstva zdravlja da neutrošena sredstva iz 2016. godine u iznosu od 41 milion dinara upotrebimo za nabavku opreme i rekonstrukciju naših objekata. Zamenićemo krov i stolariju na vili Bota gde borave deca i nabaviti savremenu medicinsku opremu koju retko koja klinika u Srbiji ima.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Sokobanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *