SOMOVI NADMUDRILI ALASE U TEKIJI

Foto: B.Barbatesković

Na sportsko-ribolovnoj i turističkoj manifestaciji „Zlatna bućka Đerdapa“ koja je nedavno održana po 38. put održana na Đerdapskom jezeru u Tekiji somovi su nadmudrili alase. Posle dva dana provedena na vodi vešti bućkaroši su na merenje doneli devet somova ukupne težine 24 kilograma. Titulu najboljeg para poneli su  Duško Rakić (Kanjiža) i Branislav Stanković (Šabac) jer su ulovili četiri ribe ukupne težine 9,9 kilograma što je bilo dovoljno za 17.520 poena.

-Vremenski uslovi nisu bili saveznik učesnika tradicionalne manifestacije, ali smo ipak nadmudrili četiri soma čija je ukupna težina 9,9  kilograma bila dovoljna da ponesemo epitet pobednika na nezvaničnom Svetskom prvenstvu u ulovu ribe uz pomoć bućke prastare drvene naprave. Koristili smo standardni mamac i nadmudrli smo brkatog cara Dunavskih dubina. Srećan sam na oproštaju od takmičenja stigao do pobedničkog postolja, zahvaljujem se mom partneru iz Šapca koji mi je godinama pomogao da se na brojnim takmičenjima  nadmudrujemo sa somovima – kazao Đorđe Rakić iz Kanjiže.

Na ovogodišnjoj somovijadi od potopljenog ostrva Ada Kale do Hajdučke vodenice u 22 čamaca nadmetala su 44 ribolovaca kojima je bućkanje strast iz Bugarske, Mađarske i Srbije.

– Na somovijadi je ponovo presudilo iskustvo.Zadovoljni smo ulovom jer  koji nam je omogućio da sakupimo najveći broj pena- nije krio zadovoljstvo šapčanin  Branislav Stanković .

Drugo mesto su osvojili bugari Angel Viktorov i Stanislav Slavčev jer su ulovili 2 ribe teške 10,2 kilograma i to im je donelo 14.900 poena. U njihovom čamcu bio je i som kapitalac dužine 92 centimeta težine 5,9 kilograma. Treće mesto zauzeli su Gabor Marvik i Branko Pal iz Subotice jer su na merenje doneli dva soma ukupne težine 3650 grama i osvojili su 8080 bodova. Iako je tradicionalni festival ribe u naselju smeštenom na obalama Đerdapskog jezera okupio vrhunske majstore zatajio je ulov ali to nije  nije obeshrabrilo organizatore .

-Bilo je problema izdigli smo se iznad njih. Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni alasima, ali nisu poremetili prateće manifestacije od izbora najlepše okućnice do kuvanja riblje čorbe- sumirao je utiske Petar Grekulović predsednik organizacionog odbora somovijade na Dunavu.

Na nezvaničnom Svestkom prvenstva u ulovu soma na bućku sa vode se bez ribe  vratilo 18 posada. Reč je o tradicionalnom nadmetanju na kome se  prastarom drvenom napravom  bućkom  lupanjem o površinu vode riba iz dunavskih dubina mami na udicu.Sponzor somovijade u Tekiji bila je porodična kompanija „Tekijanka“ .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *