STRUČNO OPERATIVNI TIM PREDLOŽIO UKIDANJE VANREDNE SITUACIJE NA TERITORIJI GRADA BORA

Stručno-operativni tim za higijensko epidemiološke mere predložio je gradskom Štabu za vanredne situacije da ukine vanrednu situaciju na teritoriji grada Bora, s obzirom da je epidemiološka situacija dosta povoljnija u odnosu na prethodni period.

-Epidemiološka situacija je i dalje nesigurna, jer još uvek beležimo pozitivne slučajeva na korona virus, i ugalvnom od tri do 10 novoobolelih se javlja dnevno. Situacija je ohrabrujuća ako se uzme u obzir činjenica da imamo sve više vakcinisanih i nadamo se da ćemo što pre ojačati kolektivni imunitet i vratiti se svakodnevnim aktivnostima-kazala je dr Javorka Stankulić, epidemiolog u borskom Domu zdravlja.

Ona je naglasila da je prvu dozu vakcine protiv kovida primilo 14 077 Borana, dok je kompletno vakcinisanih  11 250 građana.

-Sve je veće interesovanje kod mlađih od 18 godina za vakcinaciju, što je dobro. Za njih nije potrebna saglasnost staratelja ili roditelja, i uz kompletan pregled  moći će da se vakcinišu-dodala je dr Stankulić.

Dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru je naglasio da je trenutno hospitalizovano 16 pacijenata od kojih je jedna osoba na mehaničkoj ventilaciji.

– Kapacitete smo namenjene bolesnicima obolelim od kovida smanjili na 24 postelja i u kovid sistemu je trenutno samo grudno odelenje. Broj obolelih se  smanjuje ali kontinuirano i dalje imamo preglede i prijeme što je razlog da se ne opuštamo preterano. Situacija jeste bolja i vreme je da se mere relaksiraju ali ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtevala od nas vratićemo i nove kapacitete i novo ljudstvo-rekao je dr Joksimović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *