SUBVENCIJE DOBILO 21 DOMAĆINSTVO

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin potpisao je ugovore sa korisnicima subvencije za nabavku energetski efikasnih kotlova i peći na drvnu biomasu, lokalne samouprave i Ministarstva zaštite životne sredine. Subvencije u visini od 90 odsto od vrednosti energetski efikasnih kotlova i peći dobilo je 21 domaćinstvo iz Negotina, Malajnice, Samarinovca, Bukovča i Sikola.

Za ove namene Ministarstvo zaštite životne sredine i opština Negotin izdvojili su ukupno pet miliona dinara, od kojih četiri ministarstvo, a milion lokalna samouprava. Sredstva su namenjena za kupovinu energetski efikasnih kotlova i peći na drvnu biomasu, kao što su pelet, sečka, briket, ili za zamenu postojećih energetski ekološkim i efikasnijim ložištima.

-Bilo je predviđeno da se subvencija realizuje u odnosu 50:50. I prošle godine se na ovaj konkurs javilo osam domaćinstava kojima smo u dogovoru sa ministarstvom subvencionisali nabavku kotlova sa 90 odsto, uz 10 odsto njihovog učešća. Apelovao sam na građane da prate konkurse, da apliciraju i ako gledamo u prostim brojevima apel je urodio plodom. Sa osam prošlogodišnjih stigli smo do 21. korisnika kojima se subvencioniše 90 odsto vrednosti investicije. Smatram da je to vidljivo da su ljudi bili zainteresovani, oni koji žele da reše svoja individualna ložišta na ovaj način i smatram da će i narednih godina to biti jedna od mera koja mogu da se iskoriste, a opet apelujem na sugrađane da odvoje malo vremena, isprate javne pozive koji su transparentni, imaju vremenski rok ili da dođu do lokalne samouprave, raspitaju se kod nadležnih šta im je potrebno od dokumentacije da apliciraju – kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Ovaj program koji realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa lokalnim samoupravama ima za cilj smanjenje zagađenja, a samim tim i i poboljšanje životne sredine. Korišćenje energetski efikasnih kotlova i peći na drvnu biomasu doprinosi smanjenju emisija štetnih materija i poboljšava energetsku efikasnost.

-Mi smo do sada našu porodičnu kuću koja ima 400 kvadrata grejali na naftu. Sada smo se opredelili za kotao na drvnu biomasu, na pelet i kotao od 27kW. Svakako je bolje nego na naftu ili na struju. Hteli smo i inače da kupimo novi kotao jer nam se stari pokvario i kad smo čuli za konkurs, aplicirali smo. Nismo se baš nadali tolikom iznosu subvencija. Ma koliko da čovek ima novca, ovolika subvencija dođe kao neka sreća, kao da smo na lutriji dobili- kaže Rada Kiculović, jedna od korisnica subvencija sa kojom je danas potpisan ugovor.

U lokalnoj samoupravi najavili su raspisivanje dva javna poziva o sufinansiranju programa energetske sanacije, u okviru Nacionalnog Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje sa opštinama i gradovima realizuje Ministarstvo rudarstva i energetike, od kojih će prvi biti namenjen privrednim subjektima za izvođenje radova a drugi poziv će se odnositi za izbor domaćinstava i stanova na kojima će biti primenjene mere poboljšanja energetske efikasnosti. Za zamenu stolarije, termičku izolaciju, ugradnju opreme i kotlova, ugradnju solarnih kolektora i druge mere opredeljeno je ukupno 16 miliona dinara, po osam iz opštinskog i republičkog budžeta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *