SVE SE SVODI NA COPY-PASTE NOVINARSTVO

“Na ivici opstanka“ (4)

-Privatizacija lokalnih medija bila je navodno nužna kako vlast ne bi imala uticaja na uređivačku politiku televizija, radija, štampe. Projektno sufinansiranje je umesto kvalitetne medijske scene doprinelo njenom sunovratu, copy-paste novinarstvu, odsustvu svake etike i moralne i profesionalne i dovelo do toga da se na medijima koji najviše sredstava dobijaju na konkursima i javnim pozivima proizvode propagandni sadržaji, te su oni i produžena ruka vlasti, poručila je, između ostalog, u intervjuu za timocke.rs Suzana Mihajlović Jovanović, novinarka i glavna i odgovorna urednica NG portala.

Koliko dugo ste u medijima i kojim?

 -Novinarstvom se bavim skoro tri decenije. Radila sam na lokalnim i regionalnim televizijama u Negotinu i Kladovu, štampanim regionalnim i nacionalnim medijima. Uređujem i pišem za NG Portal.

Pokrivenost medija u kome radite?

 -Kao i svi elektronski mediji i NG Portal je globalni medij, s obzirom da je zahvaljujući  internetu dostupan svima, iako u osnovi najviše informacija plasira za građane opštine Negotin i ovog dela istočne Srbije.

Koliko imate stalno zaposlenih radnika i honorarnih saradnika?

-Portal ima tri zaposlena radnika trenutno, na određeno vreme, ali i desetak saradnika, povremenih i stalnih.

Kako se finansirate?

-Kroz projekte najviše. Nažalost, stanje u privredi je takvo da se odavno od reklama ne može živeti.

Koji je model finansiranja medija za vas najbolji?

-Bilo bi idealno da portal ima stalne izvore finansiranja ili da nam je privreda, koje gotovo i da nema, u stanju da prepozna medije kao istinske partnere za svoj dalji razvoj.

Koje su po vama prednosti, a koje mane projektnog sufinansiranja medija?

Nažalost, projektno sufinansiranje medija se kod nas svodi na finansiranje podobnih medija. Provuku se i oni koji svoj posao rade kvalitetno i u skladu sa kodeksom i novinarskom etikom, ali takvi mediji, po nekom nepisanom pravilu dobiju tek neznatni deo kolača. Privatizacija lokalnih medija bila je navodno nužna kako vlast ne bi imala uticaja na uređivačku politiku televizija, radija, štampe. Projektno sufinansiranje je umesto kvalitetne medijske scene doprinelo njenom sunovratu, copy-paste novinarstvu, odsustvu svake etike i moralne i profesionalne i dovelo do toga da se na medijima koji najviše sredstava dobijaju na konkursima i javnim pozivima proizvode propagandni sadržaji, te su oni i produžena ruka vlasti. Ne znam koji bi model mogao da se primenjuje, ali smatram da je neophodno da kad se već “ocenjuju i procenjuju” projektni predlozi budućih medijskih sadržaja, da bi trebalo da se ocenjuju i proizvedeni sadržaji, s tim što bi te sadržaje morala da ocenjuje struka, a ne finansijer/sufinansijer.

Najčešći problemi sa kojima se suočavate kao novinar…?

-Ne mogu da ukažem na neki određeni problem, ali se dešava da se suočavamo sa poteškoćama da pravovremeno dođemo do informacija, da o određenim problemima transparentno od nadležnih dobijemo odgovore. O favorizaciji pojedinih medija tek da ne govorimo. Na početku pandemije virusa korona teško se dolazilo do informacija vezanih za strukturu i broj obolelih. I pored više zahteva nadležnima u “Batutu” i Ministarstvu zdravlja nismo dobili odgovore na pitanja o broju preminulih građana sa prebivalištem u opštini Negotin od kovida. Smatram da je potrebna veća transparentnost u radu nadležnih, bolja koordinacija sa medijima u svim oblastima.

Kakvo je po vama stanje u lokalnim medijima  u Timočkoj Krajini?

-Od nekada velikog broja medijskih radnika, privatizacijom medija mnogi su bili prinuđeni da promene profesiju i bave se nečim drugim. Iako poslednjih godina imamo ekspanziju medija, pre svega elektronskih, malo je onih, čast pojedincima, koji ovaj posao rade pošteno, sagledavajući temu sa svih strana, bez navijanja, kvalitetno i profesionalno. Nažalost, društvene mreže su promenile i navike publike, a vreme u kojem živimo i njihova interesovanja, pa se treba takmičiti sa poplavom dezinformacija, čistom propagandom, nepouzdanim izvorima, sa činjenicom da mnogi čitaju samo naslov, ali i sa botovima i komentarima.

Da li je lako biti novinar….na lokalu?

-Nije, naravno. Oni koji znaju posao teško mogu da se priviknu na današnje nazovi novinarstvo, na klikbejt naslove, senzacionalizam koji to nije. Uz to valja nam se boriti sa prostaklukom, odsustvom svake pristojnosti, sa primitivizmom. Srećom te ima i onih kolega i sagovornika koji vraćaju veru u profesiju, ali je potreban dug put do oporavka narušenih sistema vrednosti.

Prosečna  primanja lokalnih novinara, voditelja, snimatelja …?

-U lokalnim medijima, pa i u našem, sve se svodi na sumu novca koja se dobije po projektima koji se realiziju u proseku tri do šest meseci godišnje. Uz plaćene doprinose neto suma ne dostiže republički prosek. Opet nažalost i takva kakva jeste zarada (plata ili honorari) znaju da budu neznatno veći od zarada zaposlenih u privatnom sektoru, koje su takođe niske i ispod republičkog proseka.

Polna i obrazovna struktura zaposlenih u vašem mediju?

Iako imamo i par kolega koji povremeno pišu, osnovnu redakciju čine žene, a svi smo sa visokim obrazovanjem.

Transparentnost lokalnih samouprava koje pokriva vaš medij, dostupnost informacija, visina izdvajanja sredstava za informisanje?

 -Lokalna samouprava u Negotinu koja je u 2021. izdvojila 9,5 miliona dinara za sufinansiranje medijskih sadržaja, redovno šalje servisne informacije i obaveštava o aktivnostima lokalnih funkcionera, kulturnim dešavanjima u opštinskim ustanovama kulture i institucijama, ali i o projektima koje sufinansiraju brojna ministarstva. Mediji se ne pozivaju da prate sednice Opštinskog veća, ali se pozivaju na sednice lokalnog parlamenta za čija se zasedanja novinarima ne dostavlja skupštinski materijal. Uglavnom uspevamo da dođemo do važnih informacija zahvaljujući pre svega širokom krugu ljudi sa kojima sarađujemo, ali se dešava da od nadležnih ne dobijemo pravovremeno odgovore na neka od pitanja vezanih za realizaciju projekata i poslova u nadležnosti lokalne samouprave.

Projektni tim „Timočkih“

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *