TAMARA PAUNOVIĆ: U PLANU UPOŠLJAVANJE DEFEKTOLOGA I LOGOPEDA

Sve je veća potreba za defektolozima u Boru. Lokalna samouprava vodi računa o tom problemu jer pored defektologa tačno je da nedostaju i logopedi.  Zato je i u planu da sa otvaranjem obdaništa u naselju Novi gradski centar i razvojne grupe angažujemo još jednog logopeda i defektologa a kasnije imamo u planu još upošljavanje tog kadra. Uslovi u borskim vrtićima su adekvatni i sve je ispoštovano po pravilniku predškolskih ustanova. Bezbednost dece je na visokom nivou i roditelji mogu da budu mirni i bezbedni dok dete boravi u obdaništu, poručila je u intervjuu za nedeljnik „Timočke“ Tamara Paunović, član Grdaskog veća za obrazovanje.

 

Kako ocenjujete rad Predškolske ustanove „Bambi“?

– Rad PU „Bambi“ je zadovoljavajući. Ova ustanova ima 169 zaposlenih i u sedam vrtića i tri učionice pri osnovnim školama gde se realizuje predškolski program je smešteno 1030 deteta. Rukovodstvo ustanove zajedno sa vaspitačima i ostalim radnicima se trudi da deci pruže svu neophodnu negu i brigu i da imaju prijatan boravak u vrtićima i kvalitetno vaspitanje i obrazovanje.

U PU „Bambi“ nedostaju  logopedi i defektolozi. Da li lokalna samouprava planira upošljavanje tog kadra?

– Sve je veća potreba za defektolozima u Boru. Lokalna samouprava vodi računa o tom problemu jer pored defektologa tačno je da nedostaju i logopedi. Zato je i u planu da sa otvaranjem obdaništa u naselju Novi gradski centar i razvojne grupe angažujemo još jednog logopeda i defektologa a kasnije imamo u planu još upošljavanje tog kadra. Za obdanište u NGC smo dobili saglasnost Ministarstva finansija za upošljavanje 26 radnika, čekamo i zvanično saglasnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. U okviru razvojne grupe defektolog će raditi sa decom koja budu smeštena u obdaništu u NGC kao i sa ostalom decom iz drugih vrtića kojima je neophodna ta vrsta pomoći. Adaptacija lokala u NGC je u toku i očekuje se završetak radova na rekonstrukciji objekta za najviše mesec dana a nakon toga sledi i opremanje vrtića nameštajem i neophodnim rekvizitima. Po dolasku inspekcije koja će utvrditi da li je objekat u potpunosti zadovoljio sve propisane uslove može se i krenuti sa radom vrtića.

Koliko je dece na listi čekanja za upis u vrtiće?

– Na listi čekanja  je trenutno 270 deteta. Taj broj dece se smanjuje iz razloga jer je starija grupa koja je završila predškolski program izašla iz vrtića i prvobitan broj dece sa 406 smanjen je na 270 deteta koja su sada na listi čekanja. Sa otvaranjem vrtića u NGC gde će biti smešteno 120 mališana u pet grupa i jednoj razvojnoj grupi, još će se smanjiti broj dece koja su na čekanju ali opet ostaje problem jer se u potpunosti ne rešava celokupan lista čekanja. Planove koje imamo su da u narednom periodu adaptiramo još neki slobodan i adekavatan prostor kako bismo u potpunosti rešili ovaj problem. Što se tiče otvaranja Evropskog vrtića, to je još uvek u fazi pregovora, a to bi u potpunosti eliminisalo listu čekanja. On je predviđen da se prostire na 3000 kvadrata gde bi radilo 12 grupa i bilo bi smešteno 250 deteta.

Šta se još čini u smeru poboljšanja uslova za smeštaj dece u PU Bambi?

– Lokalna samouprava je sagledala sve realne potrebe i najveći problemi se tiču poboljšanja energetske efikasnosti u obdaništima. U skladu sa tim, radimo zamenu stolarije i  na portalu nam je javna nabavka za zamenu stolarije na vrtiću „Dečija radost“ što će koštati 7,8 miliona dinara i što se realizuje u sklopu projekta koji radimo sa Ministarstvom za demografiju i populacionu politiku. Nakon toga radiće se iduće godine i zamena stolarija na „Bambiju“. Posle okončanja procesa lagalizacije objekta vrtića „Crvenkapa“ i tu će se raditi zamena stolarije. U planu je i da zamenimo toplovodnu mrežu predškolske ustanove i jako nam je važna bezbednost dece pa u skladu sa tim biće postavljene nove ograde u svim obdaništima i to će se raditi iduće godine zbog vremenskih uslova.

Kada se očekuje da bude legalizovan objekat vrtića “Crvenkapa”?

– Legalizacija „Crvenkape“ je u toku, očekujemo raspisivanje javne nabavke na portalu i  uskoro ćemo rešiti i taj problem. Grad Bor se zaista puno aktivirao na radovima kako za predškolsku ustanovu tako i za osnovne i srednje škole. U odnosu na najurgetnije potrebe tako i realizujemo javne nabavke. Sve radimo u skladu sa zakonom i procedurom sistema javnih nabavki. To donekle malo usporava početak radova ali prosto moramo da ispoštujemo proceduru. Prioritet su svakako naši najmlađi sugrađani i javne nabavke se tako i raspisuju.

Koji su još problemi u PU Bambi i kako će se rešavati?

-Najveći problem je nedostatak prostora i na tome radimo kako bismo u potpunosti eliminisali listu čekanja dece. Drugi problem se odnosi na to da smo u obavezi da svaki objekat PU „Bambi“ kroz par godina dobije pasoš energetske efikasnosti i nastojimo da završimo sve radove i svakom vrtiću omogućimo da dobije taj pasoš. To nam je jako važno da svi objekti budu energetski zaštićeni i da i deca i zaposleni imaju adekvatne uslove za rad i boravak u vrtićima.

Da li su adekvatni uslovi za boravak dece u obdaništima?

-Uslovi u borskim vrtićima su adekvatni i sve je ispoštovano po pravilniku predškolskih ustanova. Kvadratura svih objekata u Boru odgovara i broju primljene dece po grupama. Imamo saglasnost da u svakoj grupi možemo za 10 odsto da uvećamo broj dece i strogo se pridržavamo svih pravila. Bezbednost dece je na visokom nivou i roditelji mogu da budu mirni i bezbedni dok dete boravi u obdaništu.

Kako sarađujete sa direktorom PU Bambi  a kako sa roditeljima, da li vam se obraćaju sa nekim zahtevima?

-Saradnja sa direktorom PU je korektna. U stalnoj smo komunikaciji i direktorica se maksimalno trudi da o svemu vodi računa i jako lepu i korektnu saradnju imamo, kao i sa roditeljima. Roditelji se najviše obraćaju zbog nedostatka slobodnih mesta u vrtiću, naročito kada je prijem građana u gradskoj upravi. Činimo sve što je u našoj moći da izađemo svima u susret.

Projekat „Sve je stalo samo deca rastu“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta Grada Bora. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *