TRI DECENIJE RADIONICE DUŠE

U velikoj galeriji i velikoj dvorani Doma kulture priređeno je umetničko veče u čast 30 godina postojanja i rada galerije Radionica Duše Momčila Moše Todorovića. Otvorena je izložba slika Miloša Šobajića, jednog od najvećih srpskih i evropskih umetnika, a publika je imala prilike da čuje i vidi violinistu Jovana Kolundžiju, vokalnu solistkinju Merimu Njegomir i glumicu Andrijanu Videnović.

Na svečanosti, o ovom uspešnom galeristi govorio je Aleksandar Gajović, državni sekratar Ministarstva kulture i informisanja.

-Momčilo Moša Todorović je galerista, publicista, darodavac, ali iznad svega veliki prijatelj umetnosti i umetnika. Neumoran u svom pregalaštvu, kada je pre 30 godina otvorio svoju Radionicu duše, znalo se da će to biti nešto veliko. To se pokazalo kao sasvim tačno, što je potvrda našeg večerašnjeg okupljanja, čiji je povod ne samo ovaj jubilej, već Mošino još jedno darivanje Knjaževcu, gradu u kome je rođen-kazao je Gajović.

Srbija bi bila lepša zemlja, da je više ljudi kakav je Moša Todorović, koji neumorno, kad god je u Knjaževcu, insistira na uređenju svog Balanovca, istakao je predsednik Opštine Milan Đokić.

-Kada bi svako od nas za svoj kraj, svoj sokak, selo, svoju zgradu, dvorište, uradio onoliko koliko je Momčilo Todorović uradio za svoj kraj i šire od Balanovca, Srbija bi bila daleko lepša i sređenija zemlja- istakao je predsednik knjaževačke opštine.

Radionicu duše Todorović je osnovao iz ljubavi prema umetnosti, gotovo isto tako velikoj kakva je i ljubav prema rodnom kraju.

-Ja živim za umetnost već 30 godina, pa i više, to je jedna velika ljubav. Inače, stanujem u Beogradu, a živim i Knjaževcu i Balanovcu. Želja mi je da, ako trg kod Doma kulture ponese ime kralja Petra, ja budem darodavac njegovog spomenika. Želja mi je i da u Balanovcu otvorim biblioteku i galeriju, da to bude selo umetnika- kaže Todorović.

Institucijama i pojedincima sa kojima je sarađivao svih ovih godina Momčilo Todorović odužio se poveljama, a Knjaževčane je darivao  izložbom slika Miloša Šobajića, jednog od najznačajnijih srpskih i evropskih slikara, o kome je govorio Dragan Jovanović Danilov, pisac i likovni kritičar.

-Šobajić je slikar figure, u njegovom slikarstvu pronalazite entitete čudnog, čudnovatog, ekspresivnog, fantastičnog. Okrenut je životu, slika napetost našeg vremena, naše neurotične identitete, saopštava nam istinu o nama samima-kazao je Danilov.

U velikoj dvorani Doma kulture priređeno je umetničko veče na kome je publika dobila priliku da uživa u nastupima čuvenog violiniste Jovana Kolundžije, te bisernom glasu Merime Njegomir, koju je pratio orkestar Lazara Panajotivića. Stihove knjaževačkog pesnika Obrena Ristića govorila je glumica Andrijana Videnović.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *