U KLADOVU PROMOVISAN PROJEKAT „PROBUDI DUNAV“

Projekat „Probudi Dunav“ koji realizuje  Agencija za upravljanje lukama realizuje u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija promoviše prirodno i kulturno nasleđe Gornjeg i  Donjeg Podunavlja. Cilj projekta je razvoj domaćeg linijskog saobraćaja i kruzinga na međunarodnim putničkim pristaništima na Dunavu , čulo se na sastanku rukovodstva opštine Kladovo sa prestavnicima Agencije.

-Realizacija projekta Probudi Dunav doprineće razvoju 11 gradova lociranih na obalama velike reke jer raspolažu  potencijalom  koji će biti u funkciji  jačanjem vodnog saobraćaja. Projekat u Donjem Podunavlju promoviše prirodno i kulturno nasleđe Smedereva, Donjeg Milanovca, Kladova, Golupca, Kostolca i Velikog Gradišta i ogroman potencijal koji se otvara razvojem vodnog saobraćaja i turizma. Cilj je budućim turistima koji se odluče na putovanje Dunavom ponuditi skup znamenitosti i aktivnosti u gradovima koji leže na obali reke i istaći njihovu neraskidivu vezu i dalji potencijal- istakla je  Ksenija Hajduković iz Agencije za upravljanje lukama.

Bliska saradnja partnera na projektu sa lokalnim samoupravama i upoznavanje lokalnog stanovništva sa mogućnostima koja se otvaraju razvojem nautičkog turizma na Dunavu olakšaće promociju i razvoj i opštine Kladovo.

-Opština Kladovo je privilegovana što učestvuje u projektu „Probudi Dunav“, u okviru koga se, u saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama Republike Srbije, radi na promociji nautičkog saobraćaja i turizma na ovom delu Dunava. Pri tome se postiže i jedan važan strateški cilj: povezivanje najznačajnijih gradova Gornjeg i Donjeg Podunavlja Srbije u jedinstvenu funkcionalnu celinu. Na ovaj način se pospešuje privredni razvoj podunavskih opština, a takođe se i Podunavlje promoviše na turističkoj mapi Evrope. Izgradnjom međunarodnog putničkog pristaništa, Kladovo je obezbedilo preduslov za status značajne turističke destinacije sa važnom ulogom u kruzing-turizmu na Koridoru VII. Cilj je da turistima koji se odluče na plovidbu Dunavom učinimo to putovanje kvalitetnim, sigurnim i komfornim, a brojne prirodne i kulturne znamenosti naše opštine, kao i rekreativne i sportske aktivnosti, dostupnim i raznovrsnim- naglasila je Nevenka Boldorac , šef kabineta predsednika opštine Kladovo

Iako je Dunav potencijalno najisplativiji saobraćajni pravac sa velikim potencijalom, nautički turizam u Srbiji prisutan je u mnogo manjem obimu nego u Evropi, Zato je.projekat Probudi Dunav kako je rečeno na sastanku u Kladovu  izuzetno važan za  gradove ovog područja jer će biti ucrtani na turističku mapu Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *