U KNJAŽEVCU USVOJEN BUDŽET ZA 2019. GODINU

Odbornici Skupštine opštine usvojili su, većinom glasova, budžet za 2019. godinu. Projektovan na milijardu 1.122.652.416, 00 dinara, budžet opštine Knjaževac za 2019. godinu biće u velikoj meri razvojni, ali i socijalno odgovoran, kazao je na sednici Skupštine opštine Milan Đokić, predsednik knjaževačke opštine. S druge strane, za opoziciju, koja je napustila sednicu pre njenog kraja, budžet je pre spisak želja nego realnost.

Opštinska kasa puniće se novcem od poreza, donacija i transfera sa republičkog nivoa vlasti, prihodima od taksi, naknada i zakupa, te od emitovanja hartija od vrednosti. U narednu godinu prenosi se i suficit, vredan oko 50 miliona dinara. Najveći i najznačajniji projekti u 2019. biće vezani za infrastrukturne radove u gradu i u selima, naglasio je Đokić. On je govorio o izgradnji brane na Svrljiškom Timoku, parternom uređenju ulice Devete brigade, izgradnji sistema za vodosnabdevanje u Krenti i Štitrarcu, pijace u Kalni.

Iz programa, kojim se tretiraju saobraćajnice, predsednik je izdvojio izgradnju novog mosta kod Doma kulture i sanaciju putne mreže, za šta je u budžetu predviđeno 100 miliona dinara više nego u prethodnoj godini.

Iako se slažu da u najvažnijem dokumentu lokalne samouprave ima interesantnih projekata, odbornici opozicije smatraju da je novi budžet rezultat lepih želja i fikcija, pre nego realnost.

-Brana je stvarno lepa investicija i jedva čekam da se završi. Odmah ću da spustim kajak da veslam, da Knjaževac ponovo bude “Mala Venecija“, samo se nadam da ne prođe kao azil za pse, ili jezero- rekao je Darko Petrović, odbornik Za Knjaževac zajedno.

Dragan Mančić, šef odborničke grupe Za Knjaževac zajedno naglasio je da je konto boravišnih taksi prikazan na neprihvatljiv način.

-Svako od nas želi da one budu velike, što bi značilo da našu teritoriju posećuje veliki broj ljudi. Mnoge od ovih stvari prikazane su na nivou fikcije, a ne kao nešto što je realno ostvarivo- smatra Mančić.

Prvi čovek Knjaževca je naglasio da je oktobra hotel Stara planina ostvario 70.000 noćenja.

-Boravišne takse jesu 20 miliona dinara. Samo u oktobru, hotel Stara planina ostvario je 70.000 noćenja. Boravišna taksa je jedan evro i sa novembrom i decembrom hotel će ostvariti desetak miliona od ovih 20- odgovorio je Đokić.

Polemika o budžetu dojučerašnjih saradnika u vlasti prenela se, zatim, sa budžeta na partijski teren, što je podsetilo na netrpeljivost koja na relaciji Srpska napredna – Demokratska stranka, vlada u republičkoj skupštini, a što do sada nije bilo karakteristično za opštinski parlament. Većina odbornika  koalicije “Za Knjaževac zajedno“ napustila je sednicu nakon što je vladajuća većina izglasala budžet za 2019. godinu.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *