U MAJDANPEKU VIŠE OD 50 ODSTO PORODICA IMA JEDNO DETE

“Da nas bude više” (1)

Prema popisu iz 2011. godine, u opštini Majdanpek čak više od 50 odsto porodica sa decom ima samo jedno dete. Oko 30 odsto ima dva deteta, a zanemarljiv procenat je onih porodica sa tri i više deteta. Popisna procena Republičkog zavoda za statistiku, koja je publikovana 2015. godine, nije optimistička i pokazuje da se negativan trend nastavlja.

Nedostatak radnih mesta, nepovoljno društveno okruženje, nerešeno stambeno pitanje i nemogućnosti za njegovo rešavanje u bližoj budućnosti samo su neki od razloga koji koče mlade da uplove u bračne vode i planiraju stvaranje porodice.

Sudbina Majdanpeka već više od pet decenija primarno je vezana za rudarenje, što je za posledicu imalo stvaranja monostrukturne proizvodnje i zanemarivanje ostalih zanimanja i mnogobrojnih prirodnih potencijala u funkciji razvoja opštine.

Broj stanovnika u Majdanpeku između dva poslednja popisa smanjio se za 5.524 ,što je 21 odsto ukupnog broja stanovništva. Prema podacima sa poslednjeg popisa, u opštini Majdanpek živi 19.748 stanovnika, dok je 2002. godine zabeleženo 23.703 stanovnika. Glavni razlog smanjenja broja stanovnika je iseljavanje zbog traženja posla, odlazak na školovanje, ali i stalan pad nataliteta, dok najnoviji podaci pokazuju da u Majdanpeku živi još manji broj stanovnika u odnosu na poslednji popis. Depopulacija prostora je najizraženija u seoskim sredinama. Oko 90 odsto ukupnih migracija čine migracije seoskog stanovništva. Osnovni uzrok migracija su zapošljavanje u drugim sredinama, školovanje, odlazak na rad u inostranstvo…Na selu živi pretežno staračko stanovništvo, pa se broj stanovnika rapidno smanjuje.

Migracioni saldo je za opštinu Majdanpeku po poslednjem popisnom periodu bio pozitivan, ali apsolutni porast stanovništva negativan, zbog negativnog priraštaja.“
“Stopa prirodnog priraštaja ima negativan predznak – 11 odsto. U 2019.godini je npr. stopa nataliteta iznosila 6 odsto, a mortaliteta 17 odsto.

Postojeći socijalni pokazatelji su,takođe, negativni i ukazuju da je najveći broj domaćinstava sa dva ili jednim članom, a da je najveći broj porodica bez dece ili sa jednim detetom.

Povećanje nataliteta jedan je od glavnih strateških ciljeva, kako na državnom tako i na lokalnom nivou. Borba sa “belom kugom” koje je poslednjih decenija prisutna u celoj Srbiji, alarmirala je i nadležne u opštini Majdanpek, da raznim podsticajnim merama rađanja pokušaju da promene postojeće stanje.

’’Odlukom o finansijskoj podršci porodicisa decom na teritoriji opštine Majdanpek svaka porodica za rođenje deteta dobija jednokratnu pomoć u iznosu od 10.000 dinara po detetu. Ono što je specifično za opštinu Majdanpek je podsticaj nezaposlenim majkama sa više dece, kojima se isplaćuje po 25.000 dinarasve do punoletstva bar četvoro dece, dok ostale nezaposlene majke dobijaju dodatak po 6000 dinara mesečno do detetove prve godine života. Uz sve mere koje lokalna samouprava preduzima u cilju povećanja nataliteta, na više načina pruža se i podrška roditeljstvu,a opština isplaćuje i mesečni roditeljski dodatak.

Primećeni su i podsticaji usmereni na osnaživanju privatnog preduzetništva, kroz finansijsku pomoć mladim ljudima za pokretanje sopstvenog biznisa, kao i mnogobrojna ulaganja u podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede, što sve skupa ukazuje na pokušaj da se otvore nova radna mesta i Majdanpečanima pruže dobri uslovi za život kako bi ostali da žive i rade u svom rodnom mestu, tu i zasnuju i prošire porodicu uprkos nastojanjima da napuste Majdanpek, što je takođe jedan od mogućih direktnih uticaja na porast nataliteta.

Izvor: Republički zavod za statistiku, akcioni planovi i sajt opštine Majdanpek

Projektni tim nedeljnika „Timočke“

Projekat “Da nas bude više” sufinansiran je iz budžeta Opštine Majdanpek . “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *