U VRMDŽI NAJLEPŠE PENJALIŠTE

U Vrmdži je održano Državno prvenstvo u sportskom penjanju u disciplini bolder u organizaciji komisije za sportsko penjanje pri planinarskom savezu Srbije, „Tupaek“ iz Niša i MZ Vrmdža kao domaćina i suorganizatora uz podršku opštine Sokobanja. Ova planinarsko rekreativna manifestacija sve više dobija na značaju, a Vrmdža je ptavi primer kako seoski pa i manifestacioni turizam može da se razvija. Učestvovalo je ukupno oko 50 penjača od toga jedan deo su bili rekreativci a njih 25 su se takmičili u disciplini bolder. Među učesnicima bilo je penjača iz raznih krajeva Srbije od krajnjeg severa pa do juga naše zemlje.

Boldering je grana penjanja koja podrazumeva uspone na kratke smerove bez korišćenja užadi ili slične opreme za osiguravanje. Bolder smer retko prevazilazi visinu od 7 metara i dizajniran je da predstavlja kako fizički tako i psihički izazov. Veština bolderinga zahteva izuzetnufizičku kondiciju i tehniku. Međutim, i slabiji penjači se takođe mogu okušati u ovome, iz prostog razloga zato sto je zabavno i na njima se jako brzo napreduje.

-Mogu da pomenem da pored penjača u goste nam je bio, a istovremeno i kao domaćin, i Iso Planić predsednik Planinarskog saveza Srbije kao i Aleksandar Marković, načelnik i predsednik sportske komisije u planinarskom savezu Srbije. Opšti utisak svih koji su protekli vikend posetili Vrmdžu je da je penjalište Vrmdža po lepoti verovatno najlepše penjalište u Srbiji i sa najboljim uslovima za spotsko penjanje zato što među 110 smerova za penjanje ima lakših i težih za sve ljubitelje ovog sporta-kaže Slaviša Krstić predsednik MZ Vrmdža.

Penjalište u Vrmdži je plod petogodišnjeg rada Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Niša i MZ Vrmdža. U odnosu na broj smerova drugo je penjalište po veličini u Srbiji.

– Mislimo da u ovom delu turističke ponude Vrmdža daje veliki doprinos opštini Sokobanja na način da imamo ponudu koja nije uobičajena za druga turistička mesta a samim tim što može da odgovori potrebama ljudi koji se bave penjačkim sportom i profesionalno i kao rekreativci. Mi imamo nameru da i u narednim godinama unapređujemo penjalište izgradnjom novih smerova- dodaje Krstić.

Već početkom avgusta meseca penjalište u Vrmdži biće domaćin državnog takmičenja u brzinskom i težinskom penjanju a u isto vreme biće održan i penjački festival.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Sokobanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *