USVOJEN REBALANS BUDŽETA

Odbornici Skupštine opštine Negotin usvojili su na 27. redovnoj sednici izveštaj o realizaciji utroška sredstava iz opštinske kase u prvih šest meseci godine, kao i rebalans budžeta i druge bitne odluke.

Prvi rebalans budžeta u 2020. odnosi se na promenjene uslove pod kojima se sprovodi odluka o budžetu za ovu godinu, pojasnila je Ljiljana Liculović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administaciju. S obzirom na epidemiju virusa korona i programe koji nisu realizovani a bili su predviđeni budžetom, bilo je neophodno da se „uravnoteže prihodi i rashodi, ali i rashodi i izdaci budžeta do kraja godine, kao i da se iskažu iznoai neutrošenih sredstava”.

-Odlukom o prvoj izmeni i dopuni Odluke o budžetu opštine Negotin za ovu godinu sredstva iz izvora 01 (prihodi budžeta) smanjena su u apsolutnom iznosu od 908.000 dinara i  iznose 1.156.396.000 dinara i sredstva iz drugih izvora finansiranja su smanjena i iznose 300.071.000 dinara. Sredstva planirana rebalansom budžeta za 2020. godinu iz svih izvora finansiranja iznose 1.456.467.000 dinara- naglasila je Ljiljana Liculović.

Rebalansom su sada izvršene korekcija i preraspodeljena su sredstva u onim pozicijama u kojima je bilo potrebno da se sredstva u zavisnosti od namene, povećaju ili smanje.

-Na pojedinim pozicijama kod svih korisnika bilo je potrebno predvideti sredstva u cilju sprečavanja pojave širenja i suzbijanja kovida-19. Pojedine pozicije korisnika budžeta su smanjene zbog neodržavanja odnosno otkazivanja manifestacija u okviru njihovih programa. Kod svih škola i negotinske predškolske ustanove zbog uštede u pojedinim troškovima iz razloga što u određenom periodu nisu radile određene pozicije su smanjene – istakla je rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administaciju.

Lokalni parlament dobio je novog sekretara, Ivana Veljkovića, master pravnika, dosadašnjeg pomoćnika predsednika opštine zaduženog za lokalni ekonomski razvoj i investicije umesto Dragoslava Ninića, koji je na prošloj sednici podneo ostavku zbog odlaska na drugo radno mesto. Veljković, inače predsednik Komisije za sprovođenje komasacije dela katastarskih opština Rečka, Čubra, Rajac i Smedovac, diplomirao je 2014. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a 2016. završio i master studije. Pravosudni ispit položio je 2018. Radio je kao sudijski pomoćnik-pripravnik u Osnovnom sudu u Negotinu, kancelariji Javnog beležnika, a od 2018. i kao pomoćnik predsednika opštine.

Većinom glasova i bez diskusije usvojena je i odluka o usvajanju izveštaja o radu i finansijskom poslovanju Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ za 2019. sa mišljenjem revizora.

-U pitanju nije mišljenje državne revizorske kuće jer ona na početku svake kalendarske godine obaveštava jedinicu lokalne samouprave o tome da li je ona u planu za reviziju, a ako nije obaveštava da JLS i korisnici mogu da se obrate licenciranim revizorskim kućama-pojasnio je mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Većinom glasova usvojen je i program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, kao i rešenje o izmeni rešenja o obrazovanju Lokalnog saveta za bezbednost koji ima 15 članova.

Sednici, koja je zbog mera zaštite i suzbijanja kovida-19 održana u negotinskom domu kulture, prisustvovala su 33 od ukupno 45 odbornika koliko ih broji lokalni parlament.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *