USVOJEN ZAVRŠNI RAČUN

Ovonedeljna, pripremna sednica Opštinskog veća za predstojeće zasedanje parlamenta u ponedeljak, proteklo je u tom znaku.

Potvrđene su, najpre, odluke sa prethodne telefonske sednice na kojoj je izmenjen Program rada TOOM, zbog organizacije Međunarodne Auto reli brdske trke koja će biti organizovana na području osam opština borskog i braničevskog okruga. U okviru kompletne aktivnosti, čulo se da bi u selu Vlaole i prema Boru trebalo da bude asfaltirano ukupno 1,5-2km puta.

Nakon toga, Gordana Nikolić iz Odeljenja za budžet, trezor i finansije je izvestila o završnom računu Budžeta opštine za prošlu godinu istakavši da je godina bila je izuzetno teška u smislu planiranja i realizacije, ali da su se u tome dobro snašli, prema oceni eksterne revizije,ali da u narednom periodu treba dodatno unaprediti kontrolu i izveštavanje korisnika budžeta.

Dragan Popović, predsednik Opštine je istakao da je završni račun pokazao dobro planiranje i najbolju realizaciju budžeta na nivou okruga, od oko 90 odsto. Pohvalio je i dobru naplatu poreza na imovinu uprkos najnižim osnovicama, te činjenicu da je po tom osnovu porastao prihod. Usput je primetio da je po visini zarada Majdanpek na sedmom mestu iza Beograda, Bora i drugih kojima pripadaju vodeća mesta.

Odlukom Veća, opština je dala saglasnost JKP „Vodovod“ Majdanpek za jemstvo za kreditno zaduženje od 25 miliona dinara. U okviru pomenute tačke dnevnog reda čulo se da ozbiljan problem predstavlja servisiranje grejne sezone i podatak da sa uobičajenih 200-220 miliona dinara godišnje iznos subvencija zbog cene mazuta (koji je sa 70 poskupeo na 90 dinara), porastao na 250 miliona dinara godišnje.

Nacrt odluke o Planu generalne regulacije za naselje Donji Milanovac je uz prethodnu saglasnost nadležnih ministarstava i zavoda, dobio konačnu verziju u koju je uključen i valobran koji bi trebalo da predstavlja dobru zaštitu gradskog keja u Donjem Milanovcu. Za uređenje keja bi plan trebalo da bude završen do  kraja godine, a za realizaciju potom trebalo da se pobrine HEPS“Đerdap“.

U nastavku usvojen je i nacrt odluke o donošenju Plana detaljne regulacije zaštićenog područja „Arheološki lokalitet -Lepenski vir“, uz napomenu da su sve primedbe u prethodnom postupku otklonjene.

Članovi Opštinskog veća  ovom su prilikom usvojili nacrt rešenja o usvajanju izveštaja o radu ustanova, centara za kulturu, Centra za socijalni rad, Muzeja, Narodne biblioteke i TOOM čiji je osnivač opština u prošloj godini. Takođe, prihvaćeni su i njihovi ovogodišnji programi rada.

Sednica je završena usvajanjem niza odluka od značaja za realizaciju ovogodišnjeg Programa mera podrške za sproviđenje poljoprivredne proizvodnje i politike ruralnog razvoja, među kojima su se našle i odluke o objavi javnog poziva zainteresovanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *