UTVRĐEN PREDLOG BUDŽETA ZA NAREDNU GODINU

MAJDANPEK-Javna rasprava o budžetu opštine za 2018.godinu organizovana prošlog ponedeljka bila je samo uvod za sednicu Opštinskog veća održanu istog dana, na kojoj je utvrđen predlog o kojem će se opštinski parlament izjasniti na sednici naredne nedelje. Uz to raspravljalose  i o nizu drugih pitanja, a saglasnost izglasala predloženim programima rada većine javnih preduzeća i ustanova za narednu godinu, kao i mesnih zajednica. Opštinsko veće je zasedalo i u četvrtak kako bi raspravljalo o programima rada onih preduzeća i ustanova koji svoje predloge nisu dostavili na vreme, do ponedeljka.

Budžet opštine Majdanpek baziran je na ukupnim prihodima od  milijardu 39 miliona dinara i sa rashodima od  milijardu 108 miliona. Potrebna sredstva za finansiranje budžetskog deficita od 69 miliona, kao i izdaci za otplatu glavnice duga u iznosu od 800 hiljada dinara biće biće pokriven neutrošenim sredstvima iz prethodnih godina u iznosu od 70 miliona.

Dejan Vagner, predsrednik Opštine Majdanpek je komentarišući predlog istakao da je budžet razvojni sa akcentom na komunalne delatnosti gde se dalje poboljšavaju materijalno tehnički uslovi i dodatno oremaju za rad sa ciljem da u interesu svih građana poboljšaju kvalitet usluga. Istakao je da se očekuje povoljan ishod učešća na javnom pozivu Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima gde se konkurisalo za sredstva od oko četiri miliona evra za neophodne radove na sistemu daljinskog grejanja i vodosnabdevanja. Budžetom je predviđen nastavak radova na sanaciji i revitalizaciji obrazovnih i zdravstvenih ustanova, sanacija putne infrastrukture i nesmanjena ulaganja u sve druge oblasti. Vagnr je istakao da je budžet realan i u velikoj meri zavisan od poslovanja RBM-a budući da se pored prihoda od poreza na zarade zaposlenih očekuje i 270 miliona dinara na ime naknade zakorišćenje mineralne sirovine, odnosno rudne rente.

Članovi Opštiskog veća usvojili su i odluke o stipendiranju učenika i studenata, te proširenim pravima i uslugama u oblasti soijane zaštite. Usvojeni su i nacrti odluka za prinudno postavljanje profesionalnih upravnika zgrada, o minimalnim izdvajanjima na ime troškova investicionog, kao iI tekućeg održavanja zajedničkih delova zgrada.

Prihvaćen je i kadrovski plan opštine Majdanpek za 2018.godinu u kojem mesta ima za određeni broj stručnjaka visoke stručne spreme, ali za čije zapošljavanje saglasnost treba dad a Vlada, odnosno odgovarajuća komisija.

I.Ć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *