VESNA OBRENOVIĆ: PREDNOST SUFINANSIRANJA KVALITETNI MEDIJSKI SADRŽAJI

“Na ivici opstanka“ (5)

Vesna Obrenović, novinarka i urednica Informativnog portala istočne Srbije „Radio Magnum“, istakla je za timocke.rs, da je stanje u lokalnim medijima u Timočkoj krajini izuzetno loše, uglavnom, zbog nedostatka medijske stručnosti, znanja i sredstava.

 -Naša medijska kuća se finansira iz sopstvenih sredstava, od komercijalnog oglašavanja i projektnog sufinansiranja. Međutim, nije tajna da su novinari u teškom ekonomskom položaju, što nikako ne može doprineti kvalitetno odrađenom poslu. Još je veći problem nedovoljna stručnost medijskih radnika, ali to isto bih naglasila i za pojedine članove komisija za ocenu projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. U tom slučaju se javlja problem neprepoznavanja kvalitetnog medijskog sadržaja koji su od javnog interesa, ili potencijalne mogućnosti da se novac dodeljuje medijima na osnovu nekih nevalidnih kriterijuma –kaže Vesna Obrenović.

Ona smatra da se sredstvima od komercijalnog oglašavanja doprinosi finansiranju medija na dobar način. Kao prednost projektnog sufinansiranja medija Vesna ističe kvalitetne medijske sadržaje.

-Uvek treba podržati dobru ideju i kvalitetan medijski sadržaj. Kao manu projektnog sufinansiranja medija bih navela često neprepoznavanje važnosti izveštavanja o određenoj temi od javnog interesa od strane komisije –dodaje Vesna.

Kao najveći problem sa kojim se suočava ova medijska kuća Vesna izdvaja manjak kadrova ali i finansijskih sredstava. Za lokalne samouprave tvrdi da su uglavnom transparentne, sa izuzecima u pojedinim segmentima.

-Dostupnost informacija je često diskutabilna kada je reč o pojedinim državnim institucijama. Visina izdvajanja sredstava za informisanje treba biti takva da će obezbediti uslove koji će omogućiti da novinari i mediji ne pristaju da javni interes podrede propagandikaže Vesna.

 Radio Magnum koji pokriva teritoriju grada Zaječara i Informativni portal istočne Srbije (www.radiomagnum.rs), koji je portal regionalnog formata, posluju od 1993 godine. Ova medijska kuća trenutno ima zaposlena  četiri radnika na neodređeno vreme i pet honorarnih radnika.

Projektni tim  „Timočkih“

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *