ZAVRŠENA REALIZACIJA PROJEKTA „TAJNE SREDNJOVEKOVNIH TVRĐAVA“

Na završnoj konferenciji sumirane su aktivnosti koje su realizovane tokom rekonstrukcije, sanacije  i konzervaciji Malog grada u tvrđavi „Fetislam“ sagrađenoj 1524. godine. Reč je o radovima u okviru projekta „Tajne srednjovekovnih tvrđava“ koji su finansirani sa 427.000 evra kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunija -Srbija. Tokom sprovođenja projekta revitalizovane su kružne kule, bedem sa vojnim putem, barutana, severozapadna kapija sa mostom.

-Završetkom obimnih radova srednjovekovno zdanje koje se iznad Dunava izdiže bezmalo 500 godina postaje turistički brend opštine Kladovo i prekograničog regiona.Vodeći partner na projektu bila je opština Kladovo dok je rumunski grad Drobeta Turnu Severin bio partner na projektu čiji je opšti cilj promovisanje i povećanje turističke ponude i otvaranje novih radnih mesta- istakao je  Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

Konzervatorski nadzor nad radovima u Malom gradu bio je poveren je Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš. U okviru realizacije projekta „Tajne  srednjovekovnih tvrđava“  ukupne
vrednosti 760.462 evra na platou kod Doma omladine održan je srednjovekovni festival. Sadržaje su upotpunili nastupi folklora i etno grupe „Grivna“, ali i štandovi na kojima su dominirale rukotvorine izrađene u radionicama majstora koji čuvaju tradiciju domaće radinosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *