ZIJIN ISPUNIO ZAHTEVE U VEZI SA REKOM PEK

Radna grupa Vlade Republike Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek i inspekcijski tim proverili sudan pre roka (29.aprila) da li je Rudnik bakra Majdanpek ispunio sve zahteve vezane za eliminisanje uticaja na kvalitet vodeu reci, saopšteno je iz kompanije Serbia Zijin Copper.

–  Konstatovano je da je Serbia Zijin Copper realizovala naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku, ali i da kompanija preduzima niz drugih mera sa ciljem da smanji uticaj svoje aktivnosti na životnu sredinu i korak po korak reši nagomilane nasleđene probleme u ovoj oblasti. Kompanija je dobila i pohvalu za realizaciju projekta koji nije bio deo naloženih mera, a odnosi se na povraćaj 95 odsto procesnih voda iz filtraže u pogon flotacije majdanpečkog rudnika.Radna grupa u čijem sastavu su, pored ostalih,bili pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović,pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović, kao i rudarski, vodni i inspektorzaštite životne sredine, uverila se tom prilikom da je majdanpečki rudnik učiniosve za doslednu realizaciju naoženih mera. Najpre je detaljno bila informisana o svim aktivnostima, a onda je i na licu mesta videla učinjeno. Kompanija je očistila postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradila nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih, zamuljenih voda, kao i za perionicu teških i drugih vozila. Iako to nije bila obaveza Kompanije, od materijala koji se decenijama taložio očišćeno je i korito reke Mali Pek, i to u delu koji nije u rudničkoj zoni, u dužini od skoro 300 metara. Kompanija je prihvatila i obavezu da izgradi još jedan dodatni taložnik, kako je sugerisano prilikom kontrolnog nadzora,a preuzela je i obavezu redovnog ispitivanja i vođenja dnevnika o kvalitetu otpadnih voda -navodi se u saopštenju.

Iz kompanije Serbia Zijin Copper saopštavaju i da je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović izrazio  zadovoljstvo što su Zijin i Ministarstvo rudarstva i energetike “na istom putu”, kada je reč o zaštiti životne sredine.

–  Želimo da Serbia Zijin Copper bude primer da rudarstvo u Srbiji može da bude zeleno, jer je to osnovni smisao napretka kada je ova industirjska grana u pitanju. Ne rudarstvo po bilo koju cenu, već ono koje može da bude održivo i koje mora da bude zeleno i u saglasju sa zakonima prirode i zakonima zaštite životne sredine – naglasio je Milijanović.

Kako se navodi u saopštenju kompanije predstavnici Radne grupe nagovestili su svoje češće prisustvo u ovoj sredini iaktivno praćenje potencijalnih zagađivača reke Pek, a sve sa ciljem da se postigne nulto zagađenje, a predstavnici Zijina su naveli  da će striktno sprovoditi naložene mere inspekcijskog tima, ali ida će kontinuirano raditi u oblasti zaštite životne sredine.

-Problemi istorijskog nasleđa će, kako su obećali, biti rešavani korak po korak do konačne zamisli “da vode budu bistrije, a planine zelenije”. Radiće se prema standardima unapređenja životne sredine do “zelenog rudnika” i planu da rudnik kasnije bude vrt, a rudarstvo zelena industrija. U filtraži je već pušten u rad sistem koji 95 odsto procesnih voda vraća nazad u flotaciju, a u oblasti zaštite životne sredine obavljeni su i brojni poslovi oko pošumljavanja i ozelenjavanja rudarskih površina-dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *