ZIJIN U BIVŠI RTB BOR ULOŽIO OKO 700 MILIONA DOLARA

Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper DOO

Kineski Zijin je od dolaska u Srbiju, u nekadašnji RTB Bor uložio oko 700 miliona američkih dolara, saopšteno je iz kompanije Serbia Zijin Copper. U saopštenju se navodi da je samo tokom prošle godine, u tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine investirano  360 miliona američkih dolara, odnosno deset miliona više nego što je decembra 2018. Zijin platio 63 odsto udela u RTB-u Bor!

Kompanija će, po rečima glavnog inženjera Jiao Jianminga, nastaviti da investira i nastojaće da postigne brz i munjevit razvoj.

Na slici je Jiao Jianming Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper DOO

Iz kompanije anglašavaju i da će završiti izgradnju u rudniku bakra “Majdanpek”, drugu flotaciju u rudniku “Veliki Krivelj”, sistem prečišćavanja otpadnih voda iz “Jame”, rekonstrukciju Topionice za kapacitet 180 hiljada tona katodnog bakra godišnje sa posebnim fokusom na sistem za prečišćavanje gasova kao prioritetom, projekat opremanja flotacije šljake, kao i projekat novih krečnih peći u “Zagrađu”.

-U rudniku bakra Majdanpek, prema dinamici projekta izgradnje nove flotacije zu kojoj će se prerađivati 40 hiljada tonarude dnevno, završeno je oko 65odsto radova, a investicija iznosi 137,7 miliona dolara. Takođe, izvedeno je 30 odsto radova prema dinamici projekta izgradnje još jedne flotacije rudnika “Veliki Krivelj”, u šta je uloženo 57,8 miliona dolara. U “Novom Cerovu” završena je rekonstrukcija rudarskog sistema za 2,5 miliona tonarude godišnje, što je investicija vredna 19 miliona dolara. U rudniku “Jama” započeti su radovi na niskopu i drugi poslovi, što je investicija“teška” 32,3 miliona dolara. Radi implementacije projektakoji će omogućiti proizvodnju 180 hiljada tona katodnog bakra godišnje, u borskoj topionici je 2020. izgradnjomnovog sistema za odsumporavanje inove elektrolize počela sveobuhvatna rekonstrukcija.Planirana ulaganja u borsku topionicu, do kraja 2022. godine, iznose 262 miliona dolara – rekao je Jiao Jinaming i dodao da su  u izgradnji novi sistem krečnih peći u “Zagrađu” i druga sekcija za preradu kamena u “Kriveljskom kamenolomu”.

 

One comment on “ZIJIN U BIVŠI RTB BOR ULOŽIO OKO 700 MILIONA DOLARA

  1. "rtb bor" kaže:

    Kineski „Ziđin“ u Boru je uložio 700 miliona dolara, da li je to revanš poklanjanja RTB Bor njima. U njemu Srbija je ulagala milijarde dolara od kojih su punjeni džepovi Sose i mentora. Kolateralna šteta?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *