GRAD BOR PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV ODGOVORNIH U TOPIONICI BAKRA

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, potvrdio je za timocke.rs da je Gradska uprava Bora podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih i stručnih lica u borskoj topionici bakra. On je naglasio da je prijava podneta na osnovu alarmantnih podataka kancelarije za ekologiju pri Gradskoj upravi o višesatnom i višednevnom zagađenju vazduha i prekoračenju dozvoljenih vrednosti, čime je ugrožena bezebednost i zdravlje ljudi.

-Prijava je podneta protiv odgovornih i stručnih lica u topionici bakra. Mi smo prethodno 10.08 i 31.08., ove godine, poslali dopis u kome smo upozorili na višesatna i višednevna odstupanja od graničnih vrednosti. Nakon toga, 03.septembra smo imali sastanak i usaglasili smo se da mora da se smanji zagađenje vazduha, ali i pored toga aerozagađenje se nastavilo – kazao je Milikić.

Prvi čovek Bora je istakao da je kineska kompanija Ziđin, koja je većinski vlasnik bivšeg RTB Bor, važan strateški partner.

-Kompanija Ziđin je od opšteg interesa za grad Bor, i nama je važno da se rudarstvo razvija na pravi način u gradu. Oni moraju da konsoliduju pogone. Ziđin redovno izmiruje sve obaveze, što je od velikog značaja za gradski budžet, podržavamo njihove planove za ravoj rudarstva ali sa druge strane nama je najvažnije zdravlje ljudi koje je uvek na prvom mestu-dodao je Milikić.

U Boru je za subotu, 19.septembar najavljeno i protest građana zbog aerozagađenja, koji organizuju neke organizacije koje građane pozivaju preko društvenih mreža u mirnu porodičnu šetnju počev od tzv Kapije grada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *