KREĆE REVITALIZACIJA BRODSKE PREVODNICE

U HEPS „Đerdap 1“ potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja građevinarstva i infrastrukture  Zorana Mihajlović najavila je početak radova na revitalizaciji brodskih prevodnica na srpskoj strani obe Đerdapske hidrocentrale. Za  investiciona  ulaganja u rečnu transportnu infrastrukturu u 2019. godini Vlada Srbije je opredelila 200 miliona evra, a polovina tog novca obezbeđena je potpisivanjem ugovora sa Evropskom investicionom bankom jer će se iz  dela tog finansijskog aranžmana  finansirati  pomenuti radovi. Kompleksan posao počeće u septembru 2019.  i trajaće godinu dana.

– Pre nekoliko dana smo potpisali ugovor sa Evropskom investicionom bankom vredan 100 miliona evra koji se odnosi na rehabilitaciju prevodnice Đerdapa 1 i Đerdapa 2, čija je ukupna vrednost oko 55 miliona evra., kao i za vađenje nemačke flote iz Dunava kako bi plovidba mogla bezbedno da se odvija. To je jedan od razloga zašto smo zajedno sa EPS I Ministarstvom energetike radili zajedno na ovom projektu- naglasila je Mihajlovićeva.

Brodska prevodnica u hidroelektrani Đerdap 1 u funkciji je od 1970. godine i posle bezmalo pola veka rada vreme je za njenu obnovu.

– Njena oprema je  na izdisaju, zbog čega je potreban kapitalan remont i revitalizacija. Radovi počinju u septembru 2019. i trajaće godinu dana, do polovine septembra 2020. a vrednost investicije je 28,5 miliona evra – kazao je  Dragan Maksimović, direktor naše najveće hidrocentrale.

Sa članovima Privremenog organa opštine Kladovo ministarka Mihajlović obišla je ostatke mosta  na državnom putu IB reda Kladovo- Negotin koji je kod naselja Milutinovac srušen u septembarskim poplavama 2014. godine. Izgradnja novog počeće na proleće kada kreće i rehabilitacija dela deonice od Kladova do Brze Palanke ukupne dužine 23,5 kilometara. U razgovoru sa  rukovodstvom te podunavske opštine ministarka je naglasila da će u naredne dve godine biti rehabilitovan i put Drugog A reda Kladovo – Milutinovac dužine 29,5 kilometara, tako da će u opštini Kladovo u saobraćajnu infrastrukturu biti uloženo oko 150 miliona dinara.

Reč je o infrastrukturnim projekatima koji će unaprediti  kvalitet života građana te podunavske opštine, istakla je ministarka Mihajlović .

– Kladovo ima ogroman potencijal, tako da je ulaganje u infrastrukturu uslov za to. Zato je  za etno-selo Tekija formirano koordinaciono telo na nivou Vlade, koje će se baviti tim projektom, a u kojem sedi nedi nekoliko ministara. Razgovaraćemo i o rehabilitaciji Đerdapske magistrale koja je važna za turizam. Oko 150 miliona dinara uloženo je samo u redovno održavanje puteva u Kladovu, a oko dve milijarde dinara u celom Borskom okrugu – rekla je Mihajlovićeva.

Član Privremenog organa opštine Kladovo Saša Nikolić je izrazio nadu da će radovi na izgradnji novog mosta u Milutinovcu početi u martu ili u aprilu i da će biti završeni do kraja 2019. godine.

– Plan je i da se u 2019. godini na putu kroz Donji Ključ od Kladova do Milutinovca najpre obnovi deonica ukupne dužine 10 kilometara, a kompetan posao, odnosno asfaltiranje preostalih 19,5 kilometara završiće se u 2020. godini, predviđeno je dinamikom radova- zaključio je  Saša Nikolić,  nakon sastanka sa potpredsednicom Vlade i ministarkom Zoranom Mihajlović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *