NAJVIŠE O PODSTICAJIMA U POLJOPRIVREDI

Na 29.sednici Opštinskog veća u Majdanpeku utvrđen je predlog Odluke o pokretanju postupka razmene nepokretnosti bez naknade u javnu svojinu opštine Majdanpek neposrednom pogodbom, a uz ostalo i više odluka o podsticajima u poljoprivredi.

Odluka o pokretanju postupka razmene nepokretnosti ima za cilj stvaranje boljih uslova za efikasno ostvarivanje planova i usmerena je na otvaranje postupka razmene nepokretnosti bez naknade neposrednom pogodbom u javnu svojinu opštine Majdanpek. Reč je o postrojenjima u vlasništvu  Serbia Zijin Bor Copper, od značaja za funkcionisanje grada, a na drrugoj strani o zemljištvu koje je je u vlasništvu opštine, a potrebno je pomenutoj kompaniji radi ostvarivanja zacrtanih planova.

Članovi Opštinskog veća usvojili su Nacrt rešenja o davanju saglasnosti  na odluku o izmenama i dopunama Predškolskog programa PU „Marija Munćan“ za narednu godinu, prema kojem će odeljenja postojati u Majdanpeku, Donjem Milanovcu, za 15 učenika u Rudnoj glavi i po pet u Crnajki i Debelom lugu, a neće biti na Kršu jer sada nema dece predškolskog uzrasta. Prema Nacrtu Odluke o određivanju autobuskih stajališta u gradskom i prigradskom prevozu, predloženo je da se između Blizne i Belog izvora registruje stanica Maksimović zbog dece školskog uzrasta.

Najviše pažnje na ovoj sednici dobile su tačke dnevnog reda vezano za podsticaje u poljoprivredi. Najpre je u pravilnik iz 2011. godine o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku mašina i kvalitetnih životinja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, uneta izmena koja zapravo predstavlja korekciju vezanu za nove okolnosti u toj oblasti. Kako su podaci sa takozvanog prvog preseka pokazali da postoji veliko interesovanje za investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, jer je za 62 prijave za nabavku nove opreme za sektor mleko, voće i povrće, uzgoj žitarica, pčelarstvo i akvakulturu, bio potreban iznos od 4,7 miliona dinara, intervencija je bila neophodna. Tako je prvobitno predviđen iznos za te namene dupliran sa četiri na osam miliona dinara, dok je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaj za razvoj ovčarstva, izmenjen tako što je predviđeni iznos sredstava 28 umesto 32 miliona dinara. Čulo se takođe, da je 28 prijava za matična stada ovaca i da bi prema preliminarnoj listi 18 domaćinstava trebalo da dobije 15 plus jedno grlo pramenki, a 10 poljoprivrednih domaćinstava po 30 plus jedno grlo ovce„il de france“.

Ovom su prilikom odobrena i sredstva za funkcionisanje udruženja „Agrar Poreču“ iz Klokočevca i Udruženju profesionalnih ribara Donje Podunavlje, kao i za sprovođenje odgajivačko selekcijskih programa.

Udruženju dijabetičara „Plavi krug“ odobrena su sredstva za realizaciju vikend akcije, a OŠ „Vuk Karadžić“ za opremanje školske kuhinje budući da je Ministarstvo prosvete dalo „zeleno svetlo“ za organizaciju celodnevnog boravka.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Majdanpek. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *