POČINJE VELIKA AKCIJA VAĐENJA POTOPLJENIH BRODOVA KOD PRAHOVA

U Beogradu je potpisan ugovor vredan 1,5 miliona evra kojim počinje velika akcija vađenja potopljenih nemačkih ratnih brodova iz Drugog svetskog rata u Dunavu kod Prahova. Ugovor je sa predstavnicima Evropske investicione banke potpisala Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

-Prvo da konačno utvrdimo šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, što je preduslov da bismo sledeće godine bezbedno mogli da krenemo i sa vađenjem, za šta ćemo da izdvojimo 23 miliona evra- rekla je Mihajlovićeva, koja je dodala da zbog nebezbedne i otežane plovidbe na ovom delu Dunava godišnje gubimo pet miliona evra.

Projekat predviđa najpre podvodna snimanja terena da bi se utvrdilo gde se tačno nalaze neeksplodirana ubojna sredstva, što bi omogućilo da se u narednoj fazi projekat bezbedno izvodi. Planirano je budu izvučena 22 broda što bi znatno unapredilo bezbednost u plovidbi.

Time bi “reka Dunav bila plovna svih 365 dana u godini, što je značajno za našu ekonomiju i bezbednu plovidbu“.

-Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure prepoznalo je značaj ulaganja u vodni saobraćaj, kao čistiji i bezbedniji vid trasnporta i Srbija je jedina zemlja van EU u kojoj EIB ulaže u vodni saobraćaj. Dunav se nalazi na Panevropskom koridoru i realizacijom ovog projekta doprinećemo da roba brže i efikasnije stigne do zemalja EU, što je značajno za privredu Srbije- rekla je direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, iz čijeg kredita se finansira prva faza.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković, kao i predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović i načelnik Borskog upravnog okruga Vladimir Stanković.

-Projekat svakako ima višestruki značaj za celu našu opštinu, Borski okrug i Srbiju u celini. Nismo toliko blizu auto putevima, ali nam je Dunav potencijalna razvojna šansa i u ekonomskom i u turističkom smislu. Pored ovog, mi imamo i luku u Prahovu koja pretenduje da postane jedna od glavnih u Srbiji zahvaljujući strateškom partneru i investitoru „Eliksir Prahovo“ i „Eliksir grupi“. Naša opština završava plan detaljne regulacije Luke Prahovo koji će biti usvojen na prvoj narednoj sednici Skupštine opštine –  rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Na međunarodnom tenderu posao za izradu projekta lociranja i ispitivanja ubojitih sredstava na potopljenim nemačkim brodovima dobio je konzorcijum srpskog/nemačko/austrijskih kompanija koje predvode „Mul und partner“ i „Milenijum tim“.

-Vađenjem potopljene flote unapredićemo bezbednost u plovidbi, boljom zaštitom životne sredine i ekonomskom napretku u pogledu provrednog i turističkog saobraćaja- rekla je šefica kancelarije UNDP u Srbiji, Fransin Pikap.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *