REAGOVANJE NA TEKST: „1 OD 5 MILIONA“: DA LI SU KINESKOJ KOMPANIJI PREDATI I STANOVI U KOJIMA ŽIVE MAJDANPEČKI RUDARI?

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije reagovalo je na tekst objavljen na našem portalu pod nazivom “Pokret „1 od 5 miliona“: Da li su kineskoj kompaniji predati i stanovi u kojima žive majdanpečki rudari?” . U nastavku teksta vam prenosimo  reagovanje Ministarstva rudarstva i energetike:

„Kompanija Serbia Zijin Copper d.o.o. počev od 18.12.2018. godine, tj. od datuma zatvaranja transakcije, redovno izmiruje obaveze po pitanju naknade za eksploataciju mineralnih sirovina i nema dugovanja po tom osnovu. Samo u 2020. godini na ime naknade ukupno je uplatila 1.567.288.443 dinara.
Stanovi koje je izgradio nekadašnji RTB u Majdanpeku, a u kojima već duži vremenski period žive porodice, jeste imovina koja je izuzeta iz Ugovora o strateškom partnerstvu i nije preneta na novo privredno društvo, odnosno Serbia Zijin Copper d.o.o.

Pored prethodno navedene imovine, postoji i samački hotel u Majdanpeku, koji je u vlasništvu kompanije, ali kompanija ne sme vršiti promenu namene, niti da iseli ljude koji žive tamo, a cene su daleko ispod tržišnih.

Ovde treba imati u vidu da imovina i koja je preneta ugovorom, preneta je na kompaniju Serbia Zijin Copper d.o.o, odnosno kompaniju u kojoj Republika Srbija ima udeo od 37%, a ne na kompaniju Zijin iz NR Kine, kako se to predstavlja u javnosti.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *