(VIDEO) REKONSTRUKCIJA BOLNICE NAREDNE GODINE

Dr Mihajlo Jovanović

Specijalna bolnica za plućne bolesti Ozren bavi se lečenjem plućnih bolesnika, tuberkuloze, dijagnostikom i lečenjem karcinoma pluća i očnih bolesnika. Direktor ove ustanove dr Mihajlo Jovanović ističe da je preko godine popunjenost kapaciteta bolnice 85 posto.

– Vlada Srbije je dosta novca uložila u ovu bolnicu u poslednje dve godine, oko 60 miliona dinara. Put je asfaltiran, urađena je rekonstrukcija dela krova, pravljena su 24 nova kupatila, krečene sve bolesničke prostorije, hodnici, rekonstruisali smo kuhinji i trpezariju. Ministarstvo zdravlja nam je dalo sredstva za uvođenje tečnog kiseonika i za proširenje kiseoničkih mesta, tako da sada imamo ukupno 45  kreveta sa centralnim razvojem kiseonika. Država nam je kupila i  fiberoptički bronhoskop  vredan 50 hiljada evra. Ovim putem se  zahvaljujem Vladi Srbije koja je prepoznala važnost ove ustanove i podržala sve projekte koje uspešno realizujemo –ističe dr Jovanović.

Direktor  Specijalne bolnice za plućne bolesti Ozren naglašava da je ulaganje u ovu bolnicu u zadnjih par godina bilo veće nego u prethodnih 30 godina.

-Imali smo i donacije u vrednosti od 120 hiljada evra. Reč je o jednoj engleskoj fondaciji i  preko Fondacije princeze Katarine Karađorđević dobili smo nov sanitet, dostavno vozilo, 90 novih kreveta i isto toliko novih dušeka, fiberoptički bronhoskop. Mislim da smo na dobrom putu. Mogu slobodno reći da je posle Kliničkog centra iz Beograda naša ustanova druga po značaju. Osim dobre opremljenosti i stručnosti lekara, pogoduje i okolina, u celom području je visoka koncentracija negativnih jona koji je eliksir mladosti. Ovde nema nikakvog aerozagađenja a  ruža vetrova je izvanredna –dodaje naš sagovornik.

U okviru bolnice nalazi se i  odelenje za multirezistentnu tuberkulozu koje je jedino odelenje u Srbiji za tuberkulozu koja je rezistetna na antituberkulozne lekove prve kategoije.

-Trudimo se da počnemo da radimo i hemoterapiju za pacijente bolesne od karcinoma pluća. Bolnica u Nišu je strahovito opterećena sa takvim bolesnicima. Naša bolnica poseduje 150 postelja, a naredne godine se očekuje početak radova na kompletnoj rekonstrukciji bolnice i izgradnji nove kotlarnice.  Projekat je vredan oko 150 miliona dinara a finansiraće se preko Kancelarije za javna ulaganja. Radiće se rekonstrukcija fasade sa novom izloacijom ,zamena stolarije, vodovodne i kanalizacione mreže, kao i mreže za centralno grejanje, zamena lifta, izmeštanje vešeraja, podne konstrukcije, rekonstrukcija krova, radijatora, protivpožarne zaštite i izgradnja nove centrale za grejanje. Pored odlične saradnje sa Ministarstvom zdravlja, Vladom Republike Srbije, Kliničkim centrom, veoma dobru saradnju imamo i sa lokalnom samoupravom. Opština je uradila izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju bolnice i kotlarnice, što je koštalo oko 2,5 miliona dinara-kazao je Jovanović.

Najveći problem po rečima dr Mihajla Jovanovića predstavlja odliv kadrova u veće medicinske centre i u inostranstvo.

– Specijalisti nedostaju jer odlaze u veća mesta, ka većim kliničkim centrima. Šest medicinskih sestara nam je otišlo u poslednje dve godine. Razumem ih, traže afirmaciju i bolje uslove za dalji napredak u struci. Verovatno bi rešenje bilo u vidu neke stimulacije, veće plate, da se specijalizanti zadrže i u manjim mestima. Potrebe za specijalističkim kadrovima ima a u ustanovama ovog profila treba da rade upravo specijalisti.  Koliko ima viška lekara opšte prakse toliko nedostaju specijalisti-naglašava dr Jovanović.

Bolnica je počela sa radom 1935 godine i trenutno ima  145 zaposlenih od kojih je 50 nemedicinskih a preostalih 95 medicinskih radnika.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Sokobanja. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Dr Mihajlo Jovanović direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti Ozren

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren" bavi se lečenjem plućnih bolesnika, tuberkuloze, dijagnostikom i lečenjem karcinoma pluća i očnih bolesnika. Dir...

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *