SERBIA ZIJIN COPPER PLANIRA DA INVESTIRA 50-AK MILIONA DOLARA VIŠE NEGO 2020.GODINE

Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper

Kompanija Serbia Zijin Copper je u tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine samo prošle godine uložila 360 miliona američkih dolara, a ove u nastavak započetih projekata i proizvodnju, planira da investira 50-ak miliona dolara više nego 2020, saopšteno je iz Serbia Zijin Copper. U nastavku teksta vam prenosimo saopštenje u celosti:

„Ukupne investicije u Bor i Majdanpek, tokom dvoipogodišnjeg strateškog partnerstva sa Srbijom, iznose fantastičnih 700 miliona američkih dolara, što je dvostruko više od cene po kojoj je kineska kompanija dokapitalizovala rudarsko-metalurški kombinat i decembra 2018. realizovala strateško partnerstvo sa Srbijom.Kompanija će nastaviti da investira, pa 2021. godine u započete projekte i proizvodnju planira da uloži dodatnih 408 miliona dolara. To znači da će za samo tri godine realizovati preko 1,1 milijardu dolara investicija! Ugovorom o strateškom partnerstvu Zijin se, podsetimo, krajem 2018. godine obavezao da u narednih šest godina u poboljšanje proizvodnje, povećanje efikasnosti, otvaranje novih rudnika, ali i znatno povećanje produktivnosti investira 1,26 milijardi dolara. U tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine, Serbia Zijin Copper je samo prošle godine uložila 360 miliona američkih dolara, a ove u nastavak započetih projekata i proizvodnju, planira da investira50-ak miliona dolara više nego 2020.

Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper

Godina 2021. biće godina prilika i izazova u kojoj, uz planirana ulaganja od oko 408 miliona američkih dolara, treba ostvariti proizvodnju 74.010 tona bakra u koncentratu, odnosno 38,91 odsto više nego prošle godine. Cilj je i produkcija83.450 tona katodnog bakra, što je 18 odsto više nego 2020, blizu dve i po tone zlata i oko 10 tona srebra, što je međugodišnji porast od 45,14% na zlatu i 10,12 odsto na srebru.

Plan je da broj povreda na radu ove godine bude 30 odsto manji nego 2020, da realizacija plana obuke i edukacije za zaposlene bude stoprocentna, kao i da se nastavi projekat “zeleni rudnici”, odnosno da se ozeleni dodatnih 250.000 kvadratnih metara degradirane rudarske površine.

Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper

Kompanija je 2020. godine u zaštitu životne i radne sredine uložila 53,5 miliona dolara. Preduzela je efikasne mere za zbrinjavanje čvrstog i tečnog otpada, kao i za suzbijanje prašine i dimnih gasova. Prioritet je dat izgradnji sistema za odsumporavanje i sekundarnih dimohvatača, zajedno sa novim konvertorom i novom anodnom peći, a ova sveobuhvatna rekonstrukcija treba da bude završena do oktobra ove godine. Do tada treba da se izgradi i sistem za prečišćavanje otpadnih voda iz “Jame”, pošto su pripremni radovi u toku. U toku je, takođe, realizacija projekta prečišćavanja otpadnih voda iz jezera “Robule”, kao i pratećih aktivnosti u oblasti bezbednosti i zaštite životne sredine.

U Rudniku bakra Majdanpek je završeno 90 odsto građevinskih radova, što znači da su stvoreni uslovi da se u drugom kvartalu ove godine tamo instalira nova flotacija. Još jedna, u „Velikom Krivelju“ u planu je da se izgradi do kraja 2021. Svi poslovi u „Velikom Krivelju“ napreduju efikasno i u skladu sa predviđenom dinamikom, a definisan je i način rudarenja u „Jami“ i utvrđena metoda podzemne eksploatacije u ovom rudniku. U „Novom Cerovu“ je dva meseca pre predviđenog roka, maja 2020, obnovljena proizvodnja. Pun kapacitet ovog rudnika biće dostignut ovog meseca, kada će se dnevno prerađivati 10.000 tona rude. S druge strane, tehnička obnova i proširenje topionice, prema procenama, treba da se završi do juna 2022. godine.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *