OD SUTRA POČINJE MASOVNA IMUNIZACIJA STANOVNIŠTVA U BORSKIM SELIMA

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da od sutra, 08.aprila kreće masovna imunizacija građana bez zakazivanja u seoskim mesnim zajednicama. On je naglasio da će se imunizacijama kineskom vakcinom Sinofarm obavljati u punktovima u seoskim ambulantama u vremenu od 9 do 13 časova.

-Poslednjih sedam dana broj zaraženih od virusa korona opada ali još uvek nije vreme za opuštanje. Vakcinacija će se od sutra obavljati  u ambulantama Doma zdravlja na teritoriji svih sela. Ideja je da se svakog dana radi vakcinacija u po tri sela i obezbeđena je dovoljna količina vakcina. Poverenici Sektora za vanredne situacije u selima će biti na raspolaganju sugrađanima koji ne mogu da dođu do ambulante, tako što će ih dovoziti i odvoziti na vakcinaciju. Apelujemo na naše sugrađane da se odazovu vakcinaciji -kazao je Milikić.

Dr Javorka Stankulić, epidemiolog u borskom Domu zdravlja je naglasila da je epidemiološka situacija i dalje enstabilna i da je pravo rešenje vakcinacija.

– Nadam se daćemo ovom merom nakon vakcinacije naših sugrađana i u selima i gradu vratiti se normalnom životu i našim starim navikama i običajima. Sva hronična oboljenja jesu indikacija za vakcinaciju i u svakom trenutku smo otvoreni za bilo kakva pitanja građana. Kontrainidkiacije određujemo na licu mesta, na svakom punktu je prisutan doktor koji će uz priču i  pregled doneti odluku da li će se neko vakcinisati-kazala je dr Stankulić.

Po rečima direktora Opšte bolnice Bor u kovid odeljenjima je hospitalizovan 41 pacijent, od kojih je sedmoro na respiratorima.

-Klinička slika je teža nego ranije. Veliki broj ambulantnih pregleda se dnevno obavlja i to  oko 60 do 70 i još jednom apelujem na sugrađane da se odgovorno ponašaju-kazao je dr Joksimović, i dodao da je trenutno 16 zdravstvenih radnika van stroja od kojih je 15 pozitivno na virus korona.

Do sada je vakcinisano i revakcinisano 15 255 građana. Prema podacima koje je saopštila dr Stankulić prvu dozu kineske vakcine Sinofarm primilo je 6337 osoba a drugu 6011. Prvu dozu ruske vakcine Sputnjik V primilo je 874, a drugu 727, prvu dozu vakcine Fajzer je primilo 628 osoba a drugu 515, dok je prvu dozu vakcine Astrazenek do sada primilo 149 građana.

Plan imunizacije po seoskim mesnim zajednicama možete pogledati ovdeImunizacija po selima

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *