SMANJEN BROJ NAPUŠTENIH PASA NA GRADSKIM ULICAMA

„Za bezbednu i humanu lokalnu zajednicu“ (1)

Broj napuštenih pasa na području grada Bora duplo  je smanjen u odnosu na prethodne godine. Prema podacima zoohigijenske službe borskog  JKP „3.oktobar“ na teritoriji grada je pre dve godine bilo čak oko 2000 napuštenih pasa, prošle godine oko 1000 a sada se procenjuje da ima oko 700 napuštenih pasa na gradskim ulicama.

-Od 2019.godine do danas je za oko 45 odsto smanjen i broj ujeda napuštenih pasa. Građani su postali odgovorniji jer i za hvatanje vlasničkih pasa se plaća naplata troškova hvatanja pa se više ne ponavljaju situacije da  četiri do pet puta na ulici nalazimo istog psa. Druga stvar koja je u velikoj meri uticala na smanjenje broja napuštenih pasa je veliki procenat udomljenih životinja, zahvaljujući  i nevladinoj organizaciji  sa kojom sarađujemo-kazao je Aleksandar Gajić, menadžer zoohigijenske službe, koji je naglasio da je za prošlu i ovu godinu udomljeno ukupno 542 psa.

Vrata prihvatilišta za napuštene pse pri ovom komunalnom preduzeću su  za građane, koji žele da udome psa, otvorena svakog dana, gde mogu da dođu, pogledaju, uslikaju pa i prošetaju psa, kome žele da pruže dom.

-Kada govorimo o napuštenim psima najviše ih ima u naselju Sever, Metalurg, na ulicama koje vode ka Boru 2, uglavnom,  po obodima grada-dodao je Gajić.

Projekat pod nazivom „Sterilizacija vlasničkih pasa od vrata do vrata“ u velikoj meri doprineće i rešavanju problema sa napuštenim psima na gradskim ulicama.

-Cilj tog projekta je popis pasa, kao i njihovo čipovanje, vakcinacija i sterilizacija. U selu Brestovac ima 198 psa, od kojih je sterilisano 90, a takođe je obavljena i  vakcinacija i čipovanje, i zadovoljni smo kako je tamo protekla ova akcija. Sada krećemo u Brestovačkoj banji,  a nakon toga ćemo obići vikend naselja i Borsko jezero, jer je primećeno da upravo iz tih delova najveći broj pasa lutalica dolazi u Bor. Akcenat je na sterilizaciji ženki da bismo sprečili reprodukciju. Radićemo u prepodnevnom terminu, uz pomoć mobilne ambulante koja je donacija nemačke organizacije ETN, koja plaća sterilizaciju pasa, dok je iz gradskog budžeta izdvojen novac za čipovanje i vakcinisanje pasa. Popis pasa radi nevladina organizacija „Borske šape“ i želimo da popišemo sve pse,  kako bismo  sprečimo migraciju vlasničkih pasa ka gradu.  U planu je da pojačamo i veterinarski tim kako bi efikasnije i brže obavljali ovaj posao- kaže Gajić.

On je naglasio da se u mobilnoj ambulanti dnevno obavi do tri sterilizacije pasa. Grad Bor je ukupno izdvojio 10 miliona dinara za pružanje zoo higijenskih usluga u okviru čega se obavlja i vakcinacija i čipovanje pasa. U poslednje dve godine intenzivno se radi na čipovanju i sterilizaciji napuštenih pasa, a godišnje se obavi oko 200 sterilizacija.

Projekat „Za bezbednu i humanu lokalnu zajednicu“ sufinansiran je iz budžeta grada Bora. “Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *