MILIKIĆ: O PRESELJENJU SELA KRIVELJ SE PRVI PUT OTVORENO GOVORI

„Rodna gruda (p)osta ruda“ (5)

Žitelji sela Krivelj kod Bora, čekaju da selo bude preseljeno na drugu lokaciju zbog proširenja rudnika. Aleksandar Milikić , gradonačelnik grada Bora je naglasio da je puno stvari urađeno u poslednje tri godine kada je započeta tema oko preseljenja sela. Izvesna lokacija za preseljenje Krivelja je između sela Zlot, Šarbanovac, Metovnica i Brestovac.

– Kada smo počeli da razgovaramo o preseljenju sela Krivelj,  niko nije bio za tu ideju, čak je i veliki broj meštana sela Krivelj sumnjao da će se to dogoditi,  a danas je to potpuno drugačije, jer se o ovim i ostalim pitanjima otvoreno govori.  Grad Bor  je podržao ideju preseljenja sela Krivelj  i žao mi je što se prethodnih godina i decenija  nije na realnim osnovama rešavalo ovo pitanje  i od strane meštana i ljudi koji su tada vodili RTB Bor. U Krivelju su gradili novo naselje Banjica koje je, danas, takođe, ugroženo rudarenjem. Nije postojao konkretan plan a ni vizija kako će rudarenje da se razvija na ovim prostorima, i  2010.godine je veliki deo teritorije grada i sela bio pod obuhvatom rudarenja. O tome se ćutalo i po prvi put smo sada sagledali ovaj problem o kome govorimo  sa meštanima sela, jer želimo da čujemo njihov stav i sve sugestije koje imaju na tu temu. Kada govorimo o preseljenju sela Krivelj lokacija je izabrana od strane Kriveljana koji su obišli to mesto, a pre mesec  dana na sastanku u Ministarstvu rudarstva i energetike  je kompanija Valdor prihvatila da se odrekne svojih istražnih prava na toj lokaciji i prostor od 19,2 kilometra kvadratna, je opredeljen kao lokacija koju su Kriveljani izabrali za preseljenje sela-kazao je Milikić.

On je objasnio da naredni proces podrazumeva uspostavljanje dogovora oko programskih osnova za samo preseljenje sela između kompanije Ziđin,većinskog vlasnika bivšeg RTB Bor,  meštana sela Krivelj, resornog ministarstvo  i  grad će učestvovati  u svim ovim aktivnostima.

– Kada se ta forma ispuni sledi izrada plana za preseljenje sela a onda  i dalji koraci. Situacija u selu Krivelj nije baš onakva kako se to trenutno plasira u medijima. U nekim delovima sela su složni da ne žele preseljenje i mi poštujemo svačiji stav. Za preseljenje se izjasnilo oko 100 domaćinstava od 460, to je mali procenat ali i za njih moramo obezbediti uslove za preseljenje. Lokacija koja je određena od 19,2 kvadratna kilometra, je lokacija za preseljenje sela Krivelj i mogućnost za preseljenje nekih drugih naselja u narednom periodu ukoliko u tim mestima bude uticaja rudarenja, ali je uzeta i velika zona uticaja i zaštita kompletne ove  lokacije, što je potpuno drugačiji pristup rešavanju ovog problema nego što se to činilo ranijih godina-dodao je Milikić.

Selo Krivelj je bilo viđeno za kolektivno preseljenje i pre više od 40 godina.

Projektni tim nedeljnika “Timočke”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *