ANTIĆ: PROJEKAT „ČUKARU PEKI“ KREĆE 2021.GODINE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić  izjavila je danas u Boru da su rezultati rada bolji za 50 odsto od kada je kineska kompanija Ziđin postala strateški partner i preuzela upravljanje bivšim RTB-om. Ona je naglasila da očekuje još bolje uspehe, zahvaljujući sve jačem sektoru rudarstva u Srbiji.

-Hvala kineskim partnerima  što su ušli u investiciju Čukaru Peki, tu je i Rio Tinto i Jadarit u Loznici i verujem da će udeo rudarstva u bdp doći do pet odsto. Zahvaljujem se i na podršci u borbi protiv korona virusa. Ziđin je dao donaciju veću od 800 hiljada evra a jedna od najvećih stvari je donacija za laboratoriju Vatreno oko , koja će za nekoliko dana biti otvorena  na Institutu za javno zdravlje u Nišu-kazala je Brnabićka.

Ona je sa ministrom za rudarstvo i energetiku Aleksandrom Antićem i gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem obišla Flotaciju u rudniku „Veliki Krivelj“ a pre toga i borski Institut za rudarstvo i metalurgiju.

– Posetili smo institut koji je jedan od najboljih instituta. On je pre 10 godina dugovao nešto više od sedam miliona evra, pet plata nije bilo isplaćeno, oprema je bila zastraela, prosečna plata bila oko 250 evra, a danas imaju sosptvene prihode od oko šest miliona evra godišnje, dok je prosečna plata  800 evra neto, najasavremeniju tehnologiju –dodala je Brnabićka.

Ministar Antić je izrazio verovanje da je strateško partnerstvo između Ziđina i države Srbije od izuzetne važnosti za našu državu.

– Možemo da ocenimo da se svi ciljevi odvijaju u skladu pa čak i iznad naših planova, pre svega posmatrajući politiku zapošljavanja koju Ziđin sprovodi u Boru. Definisali smo kao cilj da ovde bude 5000 radnika, a danas imamo 5474 radna mesta u Ziđin Boru, daleko iznad naših planova i zahvalan sam kineskim partnerima koji prepoznaju značaj da ljudi ovde rade i da podižemo naš kraj. U 2019., nivo povreda je smanjen za 55 odsto a u prvom kvartalu 2020 u odnosu na isti period 2019 za dodatnih 67 posto što govori da smo za partnera dobili odgovornu kompaniju koja u prvi plan stavlja zaštitu na radu. U prvom kvartalu smo u rudarstvu ostvarili rast od devet odsto a najveći procenat tome dala je eksploatacija metala koja je rasla sa 38 posto a najveći doprinos tom rastu dao je Ziđin. U aprilu i maju tokom epidemije, rudarstvo je ostalo na svom nivou i nismo imali pad što govori koliko je ova industrija važna. Ove godine otvaramo novi rudnik Cerovo i u 2021 godini kreće i projekat Čukaru Peki kao najveća razvojna šansa čitave istočne Srbije-naglasio je Antić.

 Sajmon Ling, zamenik direktora kompanije Srbija Ziđin Bor Koper kazao je da je to preduzeće postiglo veliki napredak od trenutka kada su oni preuzeli poslovanje.

– Sa ponosom možemo da kažemo da smo promenili istoriju ove kompanije. Značajnim ulaganjem i to vezano za unapređenje bezbednosti životne sredine, zapošljavanje, proizvodnje. Rudnik bakra i zlata Čukaru Peki se gradi punom parom, što omogućava izgradnju druge najveće baze industrije obojenih metala u Evropi i zajedno sa našim borskim rudnikom i to ćemo uraditi upravo ovde u srbiji. Drago nam je da sarađujemo sa svima u borbi protiv korone virusa i da možemo da pomognemo srpskom narodu u donaciji vrednoj više od 800 hiljada američkih dolara. Ujedinimo svoje srce i ruke kako bismo strateško partnerstvo učinili još uspešnijim i doprinosili ekonomskom i društvenom razvoju-rekao je Ling.

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora istakao je da su se u gradu Boru stvari promenile na bolje u psolednjih godinu i po dana od kada je Ziđin većinski vlasnik RTB.

– Imamo stabilan budžet grada zahvaljujući kompaniji Ziđin i možemo danas da otvoreno razmišljamo o gradnji putne infrastrukture, škola, rekonstrukciji domova za decu, igrališta i mislim da smo jedan od gradova u Srbiji koji ponosno može da se zahvali pre svega predsedniku Srbije Aleksandr Vučiću,  predsednici Vlade  Ani Brnabić i ministru Antiću koji su omogućili da Bor danas bude jedan od najrazvijenijih gradova u Srbiji –rekao je Milikić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *