„ARHEOLOŠKO BLAGO MAJDANPEKA I OKOLINE“

Arheološko blago Majdanpeka i okoline“ Borivoja Krčmarevića, naziv je izložbe   u majdanpečkom muzeju, u okviru koje je predstavljen samo deo metalnih arheoloških artefakata. U pitanju su izuzetni eksponati oružja iz bakarnog, mlađeg i starog gvozdenog doba, zatim oruđa, nakita, novca, pa i rudarskih alatki i raznih upotrebnih predmeta. Ne mali broj prikazanih nalaza su pravi rariteti, a većina se prvi put prikazuje javnosti na ovoj izložbi.

Krstaste bakarne i gvozdene sekire iz bakarnog i starog gvozdenog doba, keltski mačevi, koplja i antičko oružje, oruđe, rudarske alatke, bakarni novac i nakit su elementi izložbene postavke koju svakako treba pogledati.

Jer, teritorija opštine Majdanpek jedna je od najznačajnijih arheoloških mikroregija u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, budući da se u njoj nalazi oko stotinu lokaliteta, a ova postavka predstavlja javnosti samo deo višegodišnjih arheoloških istraživanja i slučajnih nalaza. Arheološko blago Majdanpeka čuva se, pored ovog u Majdanpeku, u brojnim muzejima Srbije, Narodnom muzeju u Beogradu, Muzeju Đerdapa u Kladovu, Muzeju Krajine u Negotinu, Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru, Narodnom muzeju u Požarevcu, Vojnom muzeju u Beogradu, te  u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu i brojnim privatnim.

Ovu izložbu je finansijski podržalo i Ministarstvo kulture, kroz projekat kulturnog nasleđa u Srbiji, za 2019. godinu, na osnovu kojeg je Muzeju u Majdanpeku dodeljeno 400 hiljada dinara za nabavku pet izložbenih vitrina, a skromnijim novčanim iznosom pomogla je i Opština Majdanpek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *