“ZELENI PRAKTIKUM VODIČA U PRIRODI”

“Zeleni praktikum vodiča u prirodi”, naziv je projekta koji uz finansijsku pomoć opštine Majdanpek realizuje Udruženje građana “Bios fond”. Na radionici održanoj prošle subote u Donjem Milanovcu istaknuto je da je osnovni cilj projekta jačanje  lokalne ekonomije kroz kapacitete i mogućnosti zaštićenih prostora na teritoriji opštine Majdanpek.

Predstavljajući projekat “Zeleni praktikum vodiča u prirodi”, Vesna Vandić, upravitelj “Bios fonda” je istakla da je jedan od ciljeva  projekta upravo uključivanje lokalnog stanovništva  kroz obuku za  vodiče u prirodi.

– U mnogim državama je praksa da se pored turističkih vodiča, u predstavljanje određenih područja, u ovom slučaju, zaštićenih prostora, uključuje i lokalno stanovništvo, koje može da radi na poslovima vodiča u prirodi – rekla je Vesna Vandić   dodajući da je ideja da se oni za kvalitetno obavljanje tog posla  kroz niz neophodnih edukacija osposobe, ted a se u realizaciju projekta uključe i privatni preduzetnici sa tih područja, koji se bave izdavanjem smeštaja, ugostiteljskom delatnošću, uslugama i drugim sadržajima koji upotpunjavaju turističku ponudu.

Pored Nacionalnog parka Đerdap, na teritoriji majdanpečke opštine nalazi se još pet zaštićenih područja, tri spomenika prirode, Rajkova pećina, Bigrena akumulacija Beli izvorac i Prerast – Šuplja stena i dva prirodna rezervata, “Mustafa” i “Felješana”, a svaki od njih, nakon mapiranja  svih resursa i pratećih sadržaja, može postati zasebna turistička destinacija, čulo se na skupu u Donjem Milanovcu.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Majdanpek. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *