BESPLATNO SAVETOVALIŠTE U OKVIRU DIMAK CENTRA

Građanima Borskog okruga je od sada dostupno besplatno savetovanje u okviru borske kancelarije Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK). Građani koji su se vratili iz inostranstva, kao i oni koji razmišljanju o odlasku u inostranstvo u potrazi za poslom ili stručnim usavršavanjem mogu da potraže savete i informacije od savetnika DIMAK-a u Boru u prostorijama Migracionog servisnog centra Nacionalne službe za zapošljavanje (ul. 7. juli 29) svakog utorka od 8.30 do 12.30.

Savetnik je dostupan i putem broja telefona 069/5518893. Savetnici građanima pružaju različite vidove podrške, od reintegracije povratnika u Srbiju, preko profesionalnog usmeravanja i pomoći pri traženju posla ili pokretanju biznisa u Srbiji. Među mnogobrojnim uslugama su i podrška za podizanje stručnih kvalifikacija kroz besplatne obuke, kao i psihosocijalna podrška, ali i savetovanje
o rizicima neregularnih migracija i uslovima za regularne. Hotspot savetovalište centra DIMAK u Boru jedno je od šest širom Srbije koje je otvorio Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) u okviru pilot-projekta decentralizacije DIMAK-a sa redovnim kancelarijama u Dečanskoj 8 u prostorijama NSZ i Narodnih Heroja 4 u prostorijama Komesarijata za izbeglice i migracije, oba u Beogradu.

-Otvaranjem hotspotova dodatno je ojačana dugogodišnja saradnja GIZ i Nacionalne službe za zapošljavanje na unapređenju statusa povratnika, ali i osnaživanja osetljivih grupa građana kroz različite vidove podrške- navela je rukovodilac DIMAK centra, Marija Bogdanović.

Savetnici DIMAK-a od 2016.godine, kada je otvoren centar, pomogli su i osnažili na hiljade građana Srbije. Savetovalište je jedan od projekata inicijative nemačke vlade „Povratak u nove šanse“ koja ima za cilj pobošljanje perspektiva za obrazovanje i zapošljavanje na licu mesta, kako bi se stimulisao ostanak u zemlji, a u Srbiji ga sprovodi GIZ u okviru globalnih programa „Migracije za razvoj” (PME) i „Migracije i dijaspora” (PMD).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *