U KLADOVU POTPISANI UGOVORI ZA PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA MLADIH

U okviru realizacije Lokalnog akcionog plana zapošljavanja opština Kladovo i NSZ potpisali su ugovor sa pet poslodavaca kod kojih će se sedmoro  mladih Kladovljana, dvoje sa fakultetskom diplomom i petoro sa završenom srednjom školom osposobljavati za samostalan rad u struci bez zasnivanja radnog odnosa kroz program Stručna praksa. Reč je o meri koja je usmerena na osobe sa evidencije Nacionalne službe i važna je za mlade ljude bez posla.

Po dvoje kandidata angažovano je u TOO Kladovo i Opštinskoj upravi Kladovo, a po jedan u kompaniji „Tekijanka“, ZC „Kladovo“ i u gradskoj biblioteci.

-U Stručnu praksu se uključuju nezaposlena lica koja se prvi put osposobljavaju u struci za koju su stekla odgovarajuću kvalifikaciju, radi obavljanja pripravničkog staža odnosno sticanja uslova za polaganja stručnog ispita. Tu meru aktivne politike zapošljavanja opština Kladovo podržala je sa 1,5 miliona dinara-navela je Lidija Načić, direktorka Filijale NSZ Bor.

Stručna praksa jedna je od mera aktivne politike zapošljavanja sa pozitivnim iskustvima koja je prepoznala i lokalna samouprava pa se angažuje  u rešavanju radnog statusa  mladih i školovanih Kladovljana, ali nije i jedina koja doprinosi smanjenju broja nezaposlenih,  istakao je Bojan Božanović, zamenik predsednika opštine Kladovo.
Lokalni akcioni plan zapošljavanja usaglašen je sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja, pa će se i naredne dve godine osim za Stručnu praksu izdvajati finansijska sredstva za program zapošljavanja nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih koji podrazumeva subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta u iznosu od milion dinara, dok je učešće NSZ dodatnih 1,1 miliona dinara. Opština Kladovo iz budžeta sa 2,3 miliona dinara  finansira i  program lokalnih javnih radova-zaključio je Božanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *