ODRŽAN PRVI PROLEĆNI FESTIVAL ZDRAVLJA U KLADOVU

Na platou kod Doma omladine u Kladovu održan je, nedavno, prvi prolećni  festival zdravlja i zdravog života. Na ovaj način  građani su mogli na jednom mestu da provere nivo šećera u krvi, krvni pritisak, da dobiju procenu stanja uhranjenosti kao i da kroz razgovor sa zdravstvenim radnicima dobiju praktične savete o zdravlju, pravilnoj ishrani,značaju fizičke aktivnosti i prevencija za očuvanje zdravlja.

Preventivnu proveru zdrvalja ogranizovao je Institut za održivi razvoj i javno zdravlje uz podršku resornog Ministarstva, lokalne samouprave  i Zdravstvenog centra Kladovo. Direktor  ZC Dejan Čučulanović istakao je da ga raduje veliki odziv građana, jer je prevencija, naročito nakon pandemije korona virusa, izuzetno važna za očuvanje zdravlja.

– Kod više od stotinu sugrađana iskontrolisali  smo nivo šećera u krvi, krvni pritisak, obavili smo i veliki broj razgovora i konsultacija u vezi očuvanja zdravlja, a nutricionisti i dijetetičari su građanima davali savete u vezi pravilne ishrane i fizičke aktivnosti. Od izuzetne važnosti je prevencija, redovna kontrola, i fizička aktivnost i drago nam je da smo imali ovu aktivnost u našem gradu – poručio je dr Čučulanović.

Akcija besplatne provere šećera u krvi i kontrole krvnog pritiska na jednom mestu treba da podstakne građane na redovne kontrole, ideja je organizatora preventivnih pregleda. Predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić istakao je da lokalna samouprava na ovaj način nastoji da građanima Kladova omogući da na brz i lak način provere svoje zdravlje.

-Naš zdravstveni centar ima odličnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja koje kontinuirano obezbeđuje najsavremenije medicinske aparate i opremu. Nastojaćemo da ovaj Festival zdravlja i zdravog života postane naša tradicija i da Kladovo ponese titulu „zdrav grad“- istakao je predsednik opštine.

Preventivna akcija ispred Doma omladine čiji je cilj da se podigne kolektivna svest stanovništva o zdravom načinu života naišla je na  značajno interesovanje posetilaca koji su podržali taj vid kontrole zdravlja. Doprinos tome dali su lekari i medicinsko osoblje zdravstvenog centra Kladovo. Priliku da provere svoje zdravlje iskoristili su i turisti, ali građani susedne Rumunije koji su buili u poseti Kladovu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *