BEZBEDNOST I ZAŠTITA UČENIKA NA PRVOM MESTU

Potpukovnik Zoran Milijić, načelnik Policijske uprave Bor, predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare rezultate PU Bor za prvih osm meseci ove godine navodeći da je smanjen ukupan kriminal i da će policija u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti bezbednosti učenika u školama.

-Težište aktivnosti u ovom periodu je na bezbednosti učenika  i revizija naoružanja u legalnom posedu koje nam je naloženo zaključkom Vlade Republike Srbije u maju ove godine. Pre početka školske godine izvršili smo analize bezbednosti učenika i škola u Borskom okrugu, održali sastanke sa svim relevantnim subjektima obrazovnog sistema, napomenuli smo da će naše prisustvo u školama i okolini biti permanentno, i da će policijski službenici biti prisutni pre početka, za vreme nastave i po završetku iste. U skladu sa naloženim merama MUP-a  Srbije krenuli smo u realizaciju projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinstvo koji se sastoji od tri segmenta i u kojoj će biti uključene sve organizacione jedinice PU Bor, i od početka školske godine do jučerašnjeg dana održali smo 28 predavanja u osnovnim školama. Pored angažovanja velikog broja ljudi na izvršenju  težišnih zadataka ni ostale segmente rada ne zanemarujemo-rekao je Milijić.

On je dodao da je za prvih osam meseci ove godine na području rada Policijske uprave Bor registrovano je 721 krivično delo iz oblasti kriminaliteta, što je za 14 dela manje u odnosu na isti period prošle godine, kao i da je u oblasti opšteg kriminaliteta registrovano 628 krivičnih dela, gde se beleži blago povećanje za četiri dela u odnosu na isti period prošle godine, ali nema nerasvetljenih težih krivičnih dela, odnosno ubistva, teških ubistava, oblika tih krivičnih dela u pokušaju, težih razbojništva, iznuda  i slično.

– Procenat rasvetljenosti tih krivičnih dela u prvih osam meseci je preko 70 odsto i ukupno smo rasvetlili 190 krivičnih dela izvršenih od strane NN lica. U oblasti suzbijanja narkomanije podneli smo do sada 91 krivičnu prijavu, oko 10 manje nego prethodne godine ali niz predmeta je još uvek u radu, čekaju se veštačenja i broj će verovatno biti isti kao prošle godine. U prethodnih osam meseci  zaplenili smo 9,5 kg marihuane, preko sedam kg  amfitamina, 211 grama kokaina i 300 grama heroina, odnosno ukupno 17 kg narkotika u odnosu na dva kg prethodne godine-dodao je Milijić.

Nalašeno je i da je stanje javnog reda i mira na području koje pokriva PU Bor  stabilno.

– Imamo podnetih 194 prekršajnih prijava što je manje za šest odsto u odnosu na prošlu godinu. I nekoliko godina unazad imamo konstantno smanjenje broja prekršaja i svih parametara koji su vezani za javni red i mir.  Imali smo 126 događaja i pojava registrovanih na teritoriji PU Bor na kojoj radi 41 škola, što je smanjenje od 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Takođe, nismo imali pojava koja su vezana za nasilje usmereno ka učenicima i nastavnom osoblju. Imali smo 408 javnih okupljanja, uglavnom su bila sportskog karaktera i nismo imali narušavanje javnog reda i mira. Po poterama je nađeno 100 lica, izvršeno je 967 zahteva za proveru oružja, i oko 1400 drugih provera , 137 policijskih pomoći drugim organima-rekao je potpukovnik Danko Kržanović, načelnik Odelenja policije PU Bor.

Za prvih osam meseci na području rada PU Bor dogodiol  se  216 saobraćajnih nezgoda što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 8,8 odsto.

-Imali smo 132 saobraćajne nezgode sa nastalom materijalnom štetom, dok je 84 nzzgoda bilo sa nastradalim licima, što je manje za 26 0dsto. U tim nezgodama, devet lica je poginulo,  27 teže i 83 lakše povrešeno. Beležimo smanjenje i teško povređenih osoba za 43 odsto, i lako povređenih za 42 posto. Od početka godine, sačinili smo 1045 prekršajnih prijava za šta su podneti zahtevi za pokretanje preškrajnog postupka nadležnim sudovima, 10634 prekršajnih naloga, zadržali smo 106 lica koji su upravljali vozilom pod uticajem alkohola i 38 lica pod dejstvom psihoaktivnih supstanci-naglasio je potpukovnik Miša Dinčić, načelnik Odelenja saobraćajne policije.

Konferenciji za novinare u PU Bor, pored  načelnika PU, Odelenja policije i Odelenja saobraćajne policije prisustvovao je i pukovnik Perica Arsić, zamenik načelnika PU Bor.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *