BOLNICA U BORU TRENUTNO BEZ ORTOPEDA

Na odelenju borske Opšte bolnice trenutno nema ortopeda pa se pacijenti upućuju u zdravstvene ustanove u Zaječaru i Negotinu a oni koji zahtevaju ozbiljnije hiruške intervencije u Klinički centar u Nišu, naglasila je na današnjoj konferenciji za novinare direktorica bolnice u Boru Ana Golubović Spasojević.

-Od četiri aktivna ortopeda, svi su na bolovanju, dok je peti ortoped koji je na specijalizaciji trenutno na porodiljskom bolovanju. Trudimo se da taj probelm što pre prevaziđemo uz pomoć ministarstva i lokalne samouprave i nadam se da ćemo tu situaciju što bolje i što pre rešiti. Kada je reč o kadrovima imamo problem jer od 103 upošljena lekara u naredne tri godine ostajemo bez njih 35. U saradnji sa ministartvom,  podelili smo 24 specijalizacije iz deficitarnih grana, i imamo još koje ćemo da podelimo ali nemamo kome. Pozivam mlade lekare da se jave i dođu u Bor koji je lepo mesto za život.  Na brirou nema lekara za zapošljavanje. Nemamo nikakav model da lekara sa specijalizacije nateramo da se vrate u naš grad. Ti ljudi u velikom broju slučajeva ostaju tamo gde su specijalizirali-kaže Spasojevika.

Ona naglašava da je Bor dobio dva nova skenera ali još uvek nisu pušteni u rad jer se čeka na dozvolu Direktorijata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

-Problem je što Direktorijat i Institut za nuklearne nauke iz Vinče imaju neusaglašene pravilnike i zato ne dobijamo dozvolu. To nije slučaj samo u boru već i u sotalim mestima gde su dobijeni skeneri. Jedan skener smo dobili  od lokalne samouprave , a drugi od Ministarstva zdravlja, ali nisu krenuli sa radom.  Svi papiri su na vreme predati i čekamo dozvolu od Direktorijata-dodaje naša sagovornica.

Borskoj bolnici nedostaju anesteziolozi, radiolozi, doktori urgentne medicine, pedijatri i ortopedi.

-Imamo šest anesteziologa koji pokrivaju sve opreracione sale,  rizične transporte i reanimacije, a treba da ih bude 10. Reč je o tome da lekari ovde rade preko normativa, a odlaze jer tamo manje rade za istu platu. Lokalna samouprava hoće da pomogne, ali se niko ne javlja da dođe i radi u Bor-kaže Ana.

Kada je reč o opremi, u poslednjih osam meseci od lokalne samouprave nabavljena je medicinska oprema u vrednosti od 130 miliona dinara a isto toliko uložilo je i Ministarstvo zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *