ČETVRTINA BUDŽETA ZA KAPITALNE INVESTICIJE

Prvi rebalans opštinskog budžeta za ovu godinu, juče se našao pred odbornicima SO Majdanpek, a pošto je prethodno bio tema na prošlonedeljnoj javnoj raspravi i sednici Opštinskog veća.

Zbog dobre realizacije budžetskih prihoda u prva četiri meseca stvorili su se uslovi za prvi ovogodišnji rebalans. Ovom Odlukom planirani prihodi i primanja se sa 1.743.220.687 dinara uvećavaju 2.065.719.500, odnosno za oko 18,5 odsto, uz povećanje rashoda sa 1,915, na 2,358 milijarde dinara, što predstavlja uvećanje od 23,13 odsto. U rebalans su uključena i preneta neutrošena sredstva po završnom računu za prethodnu godinu u iznosu od bezmalo 293 miliona dinara. Većih promena u budžetu nema osim povećanih pozicija u delu kapitalnog održavanja, naknada za socijalnu zaštitu, za energetsku efikasnost, tako da je četvrtina budžeta opredeljena za kapitalne investicije, skoro četvrtina za subvencije, a ostatak za sve ostalo, – obrazložila je Gordana Nikolić, iz Odeljenja za budžet i finansije.

Predsednik opštine Majdanpek, Dragan Popović, dodao je da ovo verovatno neće biti jedini rebalans u ovoj godini i konstatovao da u budžetu ima prostora za investicije: – U toku je tender za uređenje OŠ „Mihajlo Sporić“, toplana ima već oko 300 zahteva za priključak na daljinsko grejanje, pa ćemo iz budžeta finansiratiizradu projekta koji će predstavljati veću investiciju, za koju ćemo deo pokušati da dobijemo  iz drugih izvora, a pre svega, iz Vlade Republike Srbije ako budu imali mogućnosti da nam pomognu. Već bi, prema okvirnom sporazumu skoro 1,5 miliona evra trebalo da dobijemo za komunalnu infrastrukturu iz Ministarstva za građevinu. Taksativno je navedeno za koje namene se ta sredstva mogu utrošiti, pa ćemou skladu sa tim postupiti. U planu je i izrada javne rasvete do Rajkove pećine, 1,2 km nove led rasvete sa potrebnom infrastrukturom za samo izletište, od nastrešnica do avanturističkog parka koji će izletište obogatiti za boravak porodicama sa malom decom,  penjalicama, mostićima i drugim sadržajima, ali i video nadzorom  koji će omogućiti da se ta oprema zaštiti i duže koristi. Treba da počnu radovi na uređenju ulice Svetog Save i izradi parking mesta, već se radi  na toplovodu, a narednog meseca će početi i gradnja nove toplane. U Rudnoj glavi završavamo pripremu dokumentacije za radove koji će uskoro početi na javnoj rasveti, priprema se projekat za izgradnju bazena, a u Donjem Milanovcu se završava park. Tu se čeka i da se završi uvid u projekat za obalu vredan 160 miliona dinara koliko Đerdap treba da uloži u sve to, a po selima ćemo asfaltirati ulice i sve to iz budžeta. I pored svega toga, u Majdanpeku do kraja ove godine moramo da završimo Dom kulture, odnosno, stvorimo uslove za rad bioskopa i pozorišta.

Popović je naglasio da se  sa ciljem da se postavljena oprema zaštiti od uništavanja, planira uvođenje video nadzora i na dečjim igralištima koja su na žalost, veoma često na meti nesavesnih pojedinaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *