DARKO STOJADINOVIĆ: NAJBOLJI MODEL FINANSIRANJA MEDIJA JE PRETPLATA

“Na ivici opstanka“ (3)

Dok mediji nastoje da ne odstupaju od kvaliteta i profesionalnosti, situacija u kojoj se nalaze nije nimalo sjajna, a u posebno su teškom položaju lokalni mediji u Srbiji, koji se, uglavnom, finansiraju od projekta do projekta. Prema mišljenju dugogodišnjeg novinara Darka Stojadinovića, koji je u medijima prisutan punih 15 godina,  najbolji model finansiranja medija je pretplata, kada se medijima pruži mogućnost da dopru do pojedinca koji žele da plate za informaciju.

–  Konkretno, to bi značilo da lokalna televizija ima mogućnost pretplate za one koji hoće da gledaju njihov program ili da lokalni nedeljnik može da se izdržava od prodaje svojih novina, ili da se lokalni veb portal izdržava od pretplate čitalaca koji žele da saznaju informacije od njih. Ali, ono što je vrlo bitno to je da ta pretplata treba da bude dobrovoljna, dakle ne po modelu obaveznog plaćanja kao što je slučaj sa javnim servisima (RTS). Kada je pretplata gledalaca ili čitalaca dobrovoljna, to je najbolja mogućnost da će medijima najvažniji biti oni koji žele da čuju i vide njihove informacije, a ne političari i drugi projektni finansijeri-kaže Stojadinović.

On ističe da  bilo koji drugi način finansiranja medija stvara mogućnost cenzurisanja informacija i “saplitanja” o informacije.

– To se dokazalo takozvanim projektnim finansiranjem koje je još gore nego kada su lokalne samouprave direktno plaćale medije. Projektnim finansiranjem medija direktno je stvorena mogućnost da lokalne samouprave stvore poslušničke medije. Znači, onaj medij koji će da piše sve u superlative o političarima, taj će dobiti projekat. Samo li jednom takav medij napravi grešku, nema više projekata. Takav način finansiranja uticao je na još veći obim autocenzura kod novinara. Prednosti projektnog finansiranja medija, prema mom mišljenju, ne postoje-dodaje Stojadinović, koji je trenutno radi  za lokalni internet veb portal  “ Bor030”.

Darko ističe da je najveći problem sa kojim se u današnje vreme suočavaju novinari dobijanje traženih informacija.

– Ukoliko imate “etiketu” opozicionog novinara, niko iz državne službe vam neće izaći u susret. Dakle, ukoliko se kao novinar ne ponašate onako kako to lokalni političari žele, oni vas jednostavno ignorišu. Mislim da je stanje u lokalnim medijima u Timočkoj krajini katastrofalno, i da nikada nije bilo gore, kao i da nikada nije bilo teže biti novinar na lokalu-tvrdi Stojadinović.

On smatra da su lokalne samouprave transparentne samo podaničkim novinarima.

-Informacije su dostupne samo podaničkim novinarima, i to samo one koje odgovaraju političarima.  Što se tiče visine izdvajanja sredstava za informisanje, to su mizerna sredstva koja se dodeljuju po stranačkim naredbama. Konkretno, u slučaju Grada Bora, najviše sredstava za informisanje je otišlo medijima van Bora koji uopšte nemaju dopisnike u Boru-zaključuje Stojadinović.

Projektni tim  „Timočkih“

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *